Traditii de nunta straine

Pe langa traditiile romanesti, la nunta au inceput sa apara si traditii imprumutate din alte tari. In acest articol imi propun sa va descriu cele mai des intalnite obiceiuri importate.

teilor.ro

“Something old, something new, something borrowed, something blue” sau pe romaneste “Ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat, ceva albastru” este o traditie englezeasca, existenta inca din Evul Mediu. Conform traditiei mireasa trebuie sa poarte in ziua nuntii ceva vechi (din familie – un obiect de la bunica) ce simbolizeaza continuitate, ceva nou (rochia de mireasa sau accesoriile acesteia) semnificand un viitor fericit, ceva imprumutat de la o persoana cu noroc, pentru ca si mireasa sa aiba noroc in viata de familie si ceva albastru (de cele mai multe ori jarteaua) ce simbolizeaza fertilitate.
aruncareaea jartelei
Aruncarea jartelei este echivalenta aruncarii buchetului de mireasa. Jarteaua este scoasa de pe piciorul miresei de catre mire. Apoi acesta se intoarce cu spatele la grupul de barbati neinsurati si o arunca. Conform traditiei cel care prinde jarteaua este primul care se insoara.
aruncarea cu orez
Aruncarea cu orez sau grau a fost inlocuita de-a lungul timpului cu tot felul de alte obiecte: confetii de diferite culori, baloane de sapun, clopotei, petale de flori (in special de trandafir), seminte pentru pasari (boabe de mei), artificiile (cu toate ca reprezinta un pericol destul de mare atat pentru invitati cat si pentru rochia de mireasa), porumbei (mai ales pentru ca acestia reprezinta un simbol al puritatii si pacii) sau fluturi.
domnisoara si cavalerul de onoare
Domnisoara si cavalerul de onoare. In ziua de astazi se obisnuieste alegerea mai multo domnisoare si cavaleri de onoare. Totodata se aleg aceleasi culori si modele de haine pentru ei. Domnisoarele si cavalerii de onoare isi scriu numele pe talpile mirilor si se spune ca numele care este inca vizibil la sfarsitul ceremoniei reprezinta persoana care se va casatori prima.

Traditii de nunta straine

traditii de nunta Anglia
In Anglia se obisnuieste ca o fetita din alaiul miresei sa arunce petale de trandafir dintr-un cosulet pe masura ce mireasa inainteaza spre altar. Aceasta traditie simbolizeaza drumul miresei prin viata viitoare.

In Insulele Bermude mirii sadesc un pom in ziua nuntii. Pomul este plantat in gradina mirilor, in timpul petrecerii. De cele mai multe ori petrecerea se tine ori la casa mirilor, ori la cea a parintilor.
traditii de nunta Belgia
In Belgia este o traditie conform careia mireasa isi brodeaza numele pe o batista, iar dupa nunta o inrameaza si o agata de perete. Aceasta va fi transmisa viitoarei mirese din familie, care la randul ei va face acelasi lucru.

teilor.ro

In Mexic se obisnuieste ca pe durata valsului mirilor invitatii sa inconjoare mirii, creand o forma de inima.
traditii de nunta Cehia
In Cehia o traditie veche era impletirea manuala a unor ghirlande de rozmarin de catre mama sau bunica miresei. In ziua de azi rozmarinul a fost inlocuit de mini trandafiri, iar ghirlandele sunt purtate de domnisoarele de onoare si de mireasa.

In Franta este o traditie numita “coup de mariage”. Aceasta presupune ca mirii sa tina un toast unul pentru celalalt, iar apoi sa bea sampania din acelasi pahar. Totodata aceste pahare se transmit din generatie in generatie.
traditii de nunta Finlanda
In Finlanda miresele purtau coroane de aur. In timpul nuntii se organiza “dansul coroanei” de catre prietenele necasatorite ale miresei. Acestea legau mireasa la ochi si dansau in jurul ei, iar aceasta trebuia sa puna coroana pe capul unei prietena. Se spune ca fata care primea coroana era urmatoarea de maritat.

In Rusia marturiile pentru invitati sunt mai practice, cadourile fiind reprezentate de: mici picturi de mana, floricele in ghivece , casete de lemn decorate in mod deosebit, sau alte obiecte din metal sau sticla.

Despre autor

Echipa StudioBlitz

Numele meu este Sorin Latia, fondatorul www.studioblitz.ro si blog.studioblitz.ro. Iti urez bine ai venit pe website!

4 Comentarii

Leave a Comment