Traditii de nunta Muntenia

In general traditiile de nunta sunt mai mult respectate in zona rurala, dar si acolo sunt pe cale de disparitie. O data cu trecerea timpului, lumea a evoluat si a inceput sa adopte obiceiuri de nunta moderne. M-am gandit sa scriu acest articol pentru mirii traditionalisti, carora le este dor de vremurile de odinioara si care vor sa aiba parte de traditii de nunta Muntenia.

Daca vrei sa vezi si mai multe filme studioblitz te invitam la noi pe site

traditii de nunta munteniaConform spuselor din popor, bradul reprezinta belsug, tinerete, sanatate, vigoare. Astfel a aparut traditia impodobirii brazilor nasilor si al miresei. Mirele si alaiul acestuia impodobesc doi brazi cu fructe, chifle si alte delicatese. Unul din brazi este purtat pana la casa nasilor si este legat in fata portii, iar celalalt este lasat la casa miresei. Actul de impodobire a brazilor simbolizeaza viata prospera a viitoarei familii.

O alta traditie specifica in Muntenia este cea a stropirii alaiului de nunta. Mireasa impreuna cu un tanar neinsurat cara un ulcior legat cu stergar tesut in casa pana la a treia fantana spre est de la casa miresei. Tanarul scoate apa de trei ori si stropeste, impreuna cu mireasa alaiul de nunta cu un buchet de busuioc inmuiat in apa din ulcior. Semnificatia acestei traditii este norocul de casatorie pentru tinerele si tinerii necasatoriti.

In categoria traditiilor care inca se respecta in ziua de azi se afla si gatirea miresei si barbieritul mirelui. Acestea au loc in paralel, mireasa fiind aranjata de nasa, mama miresei si domnisoarele de onoare. Cavalerul de onoare barbiereste mirele, simbolic. In trecut acest obicei reprezenta initierea barbatului in viata. Mirele este asezat pe scaun cu bani in buzunar si sub picioare, iar sarcina acestuia este de a nu lasa lautarul sa ia banii.
Traditii-de-nunta-Muntenia
Ruperea turtei este un obicei foarte vechi, existent inca de pe vremea romanilor si simbolizeaza noroc si belsug. Nasa aduce turta, cu diverse ornamente (comestibile sau nu) si impletituri si o rupe deasupra capului miresei. Nuntasii trebuie sa manance cate o bucata neaparat.

Daca vrei sa vezi si mai multe filme studioblitz te invitam la noi pe site

Hora miresei sau “Nuneasca” se danseaza de catre alaiul de nunta in fata casei miresei, inainte de plecarea la Biserica. Tot in acest moment mama miresei imparte cadouri nasilor, socrilor si nuntasilor.
traditii_nunta_muntenia
O traditie, pastrata mai mult in zona rurala munteneasca este dansul gainii. O femeie danseaza cu o gaina in fata nasului, iar acesta din urma trebuie sa negocieze pretul. In alte locuri nasul incearca sa fure gaina, iar apoi aceasta din urma este gatita de soacra mica.

Acestea sunt cateva dintre traditiile vechi de nunta, care inca se pastreaza in zona rurala. Dar pentru cat timp? Nu uitati de traditii, pentru ca acestea au farmecul lor si pot da originalitate nuntii voastre.

Despre autor

Echipa StudioBlitz

Numele meu este Sorin Latia, fondatorul www.studioblitz.ro si blog.studioblitz.ro. Iti urez bine ai venit pe website!

Leave a Comment