Am decis sa scriu acest articol pentru mirii care doresc sa respecte traditii de nunta Maramures. Oamenii din aceasta zona incearca pe cat se poate sa respecte acele traditii nescrise, transmise din generatie in generatie, pentru a nu se pierde.
Petitul era, pe vremuri, un pas important. Mirele se prezenta la parintii fetei si “cumpara” fan, otava, malai sau grau. Daca parintii nu erau de acord cu casatoria atunci ii spuneau ca au de vanzare numai paie de ovaz.
Traditia continua cu ceremonia credintei. Mirii se duceau la casa preotului pentru a-i cere acestuia binecuvantarea, avand loc ceea ce astazi numim logodna. Conform traditiei, mirii faceau schimb de verighete si promiteau ca se vor casatori. Dupa urma o petrecere tinuta in casa miresei, unde verighetele se ascundeau intr-un vas cu grau. Cel care gasea primul verigheta se spune ca era figura dominanta in casa.
Ca si in alte zone ale Romaniei se practica anuntarea nuntii in sat, iar ritualul imbodobirii bradului este inlocuit de imbodobirea steagului. Acesta este impodobit de catre prietenii mirelui si este folosit in doua ocazii: ultimul dans al mirelui de tanar necasatorit si strigarea darurilor de nunta, la sfarsitul ospatului.
Gateala miresei. Inainte de a se imbraca in hainele de nunta, mireasa trebuie imbaiata in apa proaspata adusa dintr-o fantana, in care se toarna banuti de argint. Traditia spune ca mireasa trebuie sa imbrace portul popular traditional si sa poarte margele grele la gat. Specific acestei zone este si impletirea unei cununi decorata cu flori si margele pentru a fi purtata de mireasa. Pe vremuri aceasta cununa era decorata cu banuti de argint, oglinzi, margele si bumbi de lana.
Despartirea de parinti este un obicei important si este constituit din: urari de nunta din partea preotului satului, schimbul de colaci – mireasa primeste un colac ce simbolizeaza fertilitatea si bogatia – si bocirea miresei pentru ca aceasta paraseste casa parinteasca.
In aceasta zona mirii veneau la nunta cu alaiuri separate, iar cateodata si petrecerea avea loc in locatii separate. In ziua de astazi totusi nuntasii se unesc, iar petrecerea se desfasoara intr-o singura locatie si este plina de voiosie si dansuri populare specifice zonei (“Miresele” si “Roata”). Petrecerea se incheie cu anuntarea darurilor de nunta.
Aceasta zona a tarii pastreaza cat mai mult din tradiitiile romanesti de nunta, dar in acelasi timp combina si obiceiurile preluate din Occident, dovedind astfel ca sunt deschisi catre nou dar pastrand vie traditia romaneasca.