Traditii de nunta Banat

Nunta reprezinta o sarbatoare traditionala foarte importanta in Banat, iar banatenii incearca pe cat se poate sa respecte acele traditii pasate din generatie in generatie prin grai. Figura centrala a nuntii o reprezinta nasul, iar acesta se asigura ca totul este respectat ca la carte.
chemare la nunta
Pe vremuri invitatiile de nunta se faceau pe cale verbala, prin asa numita chemare la nunta, facuta de cavalerii de onoare. Cererea in casatorie se facea in primul rand la parinti, iar acestia incercau sa pacaleasca mirele aducand alte fete pe post de mireasa.
Jocul-miresei
Nunta incepe cu binecuvantarea preotului si continua cu petrecerea. Daca mireasa nu doreste sa aiba copii foarte curand trebuie sa arunce boabe de mac in biserica – insa numarul de boabe aruncat este egal cu numarul de anii in care mireasa nu o sa aibe copii, deci mare grija. Ospatul este alcatuit din bucate traditionale, iar nuntasii petrec dansand horele traditionale. Cel mai popular este jocul miresei cand invitatii pun la bataie pentru a castiga un dans cu mireasa.

Daca vrei sa vezi si mai multe filme studioblitz te invitam la noi pe site

In Banat nunta nu se termina o data cu petrecerea. A doua zi dimineata se fierbe un ou si se pune pe jos pentru a fi calcat de miri – se spune ca cel care il calca primul reprezinta figura dominanta in casa. Apoi mirii se duc la nasi cu un cadou de multumire. Acest cadou ar trebui sa fie mai scump decat acela primit de miri de la nasi. Totodata conform traditiei, tinerii casatoriti merg la o fantana aflata la rascruce de drum si toarna apa intr-o galeata cu care spala mainile oamenilor de pe strada, fiind rasplatiti cu bani.

Banatenii incearca pe cat se poate sa respecte traditiile de nunta, imbinandu-le si cu obiceiurile preluate din alte tari. Astfel nunta prinde o culoare si o dinamica aparte.

Despre autor

Echipa StudioBlitz

Numele meu este Sorin Latia, fondatorul www.studioblitz.ro si blog.studioblitz.ro. Iti urez bine ai venit pe website!

1 Comentariu

Leave a Comment