Teama si efectele ei nocive in cuplu

Teama este un sentiment negativ, care ne inhiba. De cate ori nu am ales sa nu facem sau sa nu spunem un anumit lucru din teama? Teama ca vom fi respinsi, teama ca se va rade de noi, teama ca nu ne ridicam la nivelul asteptarilor… Frica ne impune atat de multe limite, incat putem renunta cu usurinta la noi, numai pentru a ne asigura ca nu suntem pusi in situatii neplacute. Dar este oare acesta un comportament sanatos? Mai jos veti gasi cateva informatii despre teama si efectele ei noicive in cuplu.

Teama si efectele ei nocive in cuplu

Pexels

Despre teama si efectele ei nocive in cuplu

Tuturor ne este teama de un anumit lucru. Poate unora mai mult, altora mai putin. Dar teama exista in fiecare dintre noi. Ne este frica de inaltime, de intuneric, de clovni, ne temem ca vom fi respinsi, ne e frica de moarte, si uneori parca ne este teama chiar sa si traim. Asa ca, inevitabil, si in cuplu apare aceasta teama. Din motive variate, insa rezultatul este cam acelasi. Odata teama instalata, in cuplu ceva nu va fi in regula. Apar retineri, discutii etc.

Teama ca vom fi respinsi. Este des intalnita. Fiindca ne este frica sa nu fim pusi in situatia in care ii declaram celuilalt sentimentele, de exemplu, iar acesta sa ne dea de inteles ca nu ni le impartaseste, preferam sa nu mai spunem nimic. Dar nu este, oare, un risc? Daca, in realitate, si celalalt simte la fel, numai ca, tot din teama, din timiditate, nu isi arata sentimentele? Cine face primul pas? Este un risc pe care poate nu ar trebui sa ni-l asumam. Daca avem anumite sentimente, de ce sa nu i le comunicam si acelei persoane? Da, este adevarat, poate nu simte la fel, deci riscam sa fim pusi intr-o situatie neplacuta. Dar macar stim adevarul si nu ne mai intrebam cum stau lucrurile intre noi. Dar cred ca inainte de toate, inainte de a-i spune ceva, vei simti daca este ceva intre voi. Daca ar putea fi ceva intre voi.

Teama si efectele ei nocive in cuplu

The Huffington Post

Unii nu isi cer in casatorie partenerii de cuplu tot din teama. Daca vor fi respinsi? Da, se iubesc, dar poate considera ca inca nu se afla in acel punct al relatiei in care pot face pausl cel mare. Si, de tema ca li se poate spune „Nu”, renunta la idee. Ceea ce este gresit. Pentru ca, pana la urma, daca nu riscam acum, atunci cand? Ne vom trezi la un moment dat, dupa ce viata ni se va fi scurs printre degete si vom realiza ca suntem plini de regrete. Si parca am mai vrea sa dam timpul inapoi, sa mai schimbam ceva. Am vrea sa facem lucrurile diferit, sa ne asumam riscuri, dar nu se va mai putea.

Chiar si in relatiile de lunga durata, teama poate interveni intre parteneri. Poate unul dintre ei simte ca l-a dezamagit pe celalalt, iar apoi incepe sa umble cu manusi in preajma acestuia. Ii este teama ca va dezamagi din nou. Dar suntem oameni, toti gresim. Toti dezamagim. Sa-ti fie teama in relatie inseamna sa iti impui anumite limite, ceea ce nu este in regula. Nu vei mai putea fi tu in preajma partenerului de cuplu, iar lucrul acesta se va observa. Si este evident ca pot sa apara probleme.

Teama si efectele ei nocive in cuplu

7 Themes

Inclusiv la capitolul sex apare teama. Poate unora le este frica sa spuna ce si-ar dori in pat, considerand ca este jenant, ori celalalt va rade de el/ea. Dar din moment ce formati un cuplu, cel mai bine ar fi sa fiti deschisi unul in fata celuilalt. Numai asa veti face lucrurile sa functioneze intre voi. Si, daca simti ca relatia voastra sexuala trebuie condimentata cumva, atunci de ce sa nu deschizi subiectul? Poate partenerul tau de cuplu chiar va fi incantat de propunerile tale. Si, daca nu, atunci nu va fi nicio problema. Stii macar ca ai incercat si, odata deschisa discutia, veti putea ajunge la un numitor comun.

Ideea este ca teama apare oricand si in oricare tip de relatie. Important este sa nu o lasam sa preia controlul asupra noastra. Sa nu uitam ca la finalul zilei, cand punem capul pe perna, nu ar trebui sa avem regrete. Nu ar trebui sa ne spunem ca am mai trecut o zi in care am fi putut sa facem sau sa spunem ceva, insa ne-a fost teama. Si, cine stie, poate maine… Dar de ce sa asteptam acel maine de care nu suntem siguri, cand prezentul este singurul asupra caruia avem control?

Si, pentru a schimba un pic subectul la final, va propun sa accesati pagina StudioBlitz pentru a viziona cateva clipuri de nunta ale unui videograf profesionist.

Despre autor

Mihaela Gheorghe

2 Comentarii

Leave a Comment