În fața lui Dumnezeu, ceea ce ne face o familie adevărată este cununia religioasă, nu petrecerea, nu rochia de mireasă, nu buchetul de mireasă, nu tortul și nici numărul de invitați. Taina Cununiei religioase este cel mai important eveniment atunci când este vorba despre nuntă, iar punerea cununiilor pe capul mirilor are o semnificație mult mai importantă și mai profundă decât credem noi, pentru că însăși semnificația cununiilor înseamnă mai mult decât simple coroane .
Ce sunt cununiile?
Cununiile sunt cele două coroane pe care preotul le pune pe capul celor doi miri în momentul Slujbei de Cununie. Însăși termenul de „cununie religioasă” vine de la termenul acestor coroane, numite cununii.
Preotul face de trei ori semnul Sfintei Cruci cu cununiile, rostește :”Se cunună robul lui Dumnezeu (numele) cu roaba lui Dumnezeu (numele), în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh” și pune atât mirelui cât și miresei cununia în cap. Acesta este ajutat să pună cununia de către nașii de cununie ai mirilor, căci aceștia sunt cei care, mai târziu, trebuie să se îngrijească de bunul mers al căsniciei finilor. Nașii completează semnificația cununiilor pentru că ei sunt părinții spirituali și cei care protejează iubirea celor pe care îi cunună. Citeste aici și despre îndatoririle nașilor.
Care este semnificația cununiilor
Este important ca mirii să știe care este cu adevărat semnificația cununiilor. În primul rând, cununiile reprezintă faptul că soțul și soția sunt împărații propriei familii, căci cununiile sunt realizate după modelul coroanelor purtate de regi și împărați. Dragostea celor doi este încununată, așa cum au fost încununați regii care ieșeau învingători în războaie. Depinde doar de miri dacă dragostea lor va rămâne încununată și după ce preotul le va da jos cununele din cap. Depinde de ei dacă vor triumfa, deasupra ispitelor ce vor interveni de-a lungul timpul.
Din cele mai vechi timpuri, bărbații curajoși erau încununați, așa cum erau încununate și femeile curate. Așadar, nu întâmplător în timpul Tainei Cununii, mirii sunt încununați cu aceste coroane specifice, numite cununii. Semnificația cununiilor vine și din acest lucru, căci în acel moment, se formeză o nouă familie, o nouă împărăție, unde bărbatul devine împărat, iar femeia împărăteasă, nimic pământesc nefiind mai presus de iubirea și respectul pe care le poartă unul celuilalt.
Confor www.crestinortodox.ro, cununiile semnifică și un nou început, un început în doi, unde se presupune că totul se bazează pe sinceritate, iubire unul față de celălat, dar mai presus, față de Dumnezeu. Pe scurt, cununiile semnifică începutul unei noi împărății, iar cei doi miri, lasă în spate trecutul și pornesc pe un drum nou împreună, unde se vor baza unul pe celălalt atât la bine, cât și la rău, și vor rezista tuturor ispitelor. La cununia religioasă la lipoveni, cununiile au aceași semnificație. Citiți, de asemenea, despre nunta la lipoveni.
În prezent, ne îndepărtăm tot mai mult de adevărata semnificație a cununiilor și le privim doar ca pe niște accesorii obligatorii la Slujba de Cununie, dând o mai importanță altor aspecte ale nunții, îndeosebi ținutelor, localului, aspectului fizic și petrecerii de seară.
Pentru a porni așa cum trebuie în căsnicie, trebuie să ținem cont de semnificația cununiilor și să respectăm datinile, cu atât mai mult cu cât credem în faptul că Taina Cununiei este mai mult decât un simplu ritual.
[…] cum ați văzut, lumânările de cununie au o semnificație anume, așa cum o au cununiile și chiar voalul miresei. Farmecul nunților românești constă exact în aceste mici detalii, […]
[…] semnificația jartierei, însă mai pot citi despre semnificația lumânărilor de cununie, a cununiilor și a […]
[…] Una peste alta, tortul miresei este un subiect delicios, care ne face să salvăm, dar să nu uităm că tortul miresei nu este doar un simplu deliciu, acesta are o semnificație anume, așa cum o are și tăierea lui de către miri, sau cum o au lumânările de cununie, verighetele, voalul, buchetul și chiar și cununiile. […]