Roluri si responsabilitati nasi in Oltenia

Asa cum va spuneam in articolul precedent, vom discuta pe parcurs despre roluri si responsabilitati nasi in functie de fiecare zona,  in parte. Asadar, Oltenia este cea care da startul nuntilor de succes cu unele dintre cele mai frumoase traditii.
Pe vremuri erau  intrebati nasii de botez ai mirelui sau copiii acestora daca vor sa cunune, doar daca ei renuntau sa cunune, mirii  alegeau alti nasi de cununie, altfel se spune ca acestia ar fi  fost blestemati de nasii de botez ai mirelui.
Nasii cumparau lumanarile pentru cununia religioasa, voalul miresei, esarfa sau basma. Tot nasii aveau datoria de a achita si taxa la biserica.

Daca vrei sa vezi si mai multe filme studioblitz te invitam la noi pe site

www.libertatea.ro

Azi au ramas aceleasi traditii mai mult sau mai putin, in functie de cum doresc mirii si nasii, de multe ori trecandu-se peste anumite obiceiuri ce pe vremuri erau obligatorii.
De regula nasa pregatea mireasa pentru ziua cea mare, inclusiv aranjatul parului si machiajul, insa cum aceasta traditie s-a pierdut si mireasa se aranjeaza la salon, nasei ii ramane doar aranjatul voalului in timp ce lautarii vor canta celebra melodie: ,,ia-ti mireasa ziua buna”. Pregatirea miresei se face in curtea parintilor acesteia atunci cand nasii impreuna cu mirele si nuntasii vin sa ia mireasa. Tot nasa rupe si turta deasupra capului miresei, in patru bucati si se imparte la nuntasi, dreapta, stanga, fata, spate.
In biserica primii care vor intra sunt mirii si nasii. Astfel mirele si nasa, urmati de mireasa si nas la altar.
Nasa pune formal verigheta miresei, iar nasul mirelui.
www.wowbiz.ro

Petrecerea este coordonata de catre nas, iar spre dimineata nasa inlocuieste voalul miresei cu o basma, esarfa sau palarie, semn ca aceasta este de acum femeie casatorita. Voalul se pune dominisoarei aleasa de catre mireasa. Tot atunci se va pune floarea din pieptului mirelui la cumnatul de mana( cavalerul de oanoare), toate astea acompaniate de formatie nunta si fotograf nunta pentru a ramane o amintire frumoasa in memoria celor doi tineri, aceasta trecere de la burlacie la casatorie. Nasul da startul darului de nunta, acesta fiind urmat de mosi, familii, prieteni si nuntasi.
Dupa nunta rolul nasilor este de a pastra o legatura buna cu finii si de a fi parinti spirituali toata viata, de a boteza si cununa si copiii acestora, daca doresc. Se spune ca orice cuplu este bine sa fie nasi nunta macar o data in viata pentru a fi parinti spirituali si a binecuvanta o pereche de tineri casatoriti.

www.youtube.com

De aceea rolul si responsabilitati nasi implica un angajament pe viata nu doar la momentul respectiv cand are loc cununia religioasa ori nunta propriu- zisa. Nasi nunta inseamna parinti de suflet si de aceea trebuie alesi cu atentie si mai ales cu sufletul.

Daca vrei sa vezi si mai multe filme studioblitz te invitam la noi pe site

Aceasta traditie se va pastra si peste ani pentru ca este una ce tine de suflet si care implica responsabilitati nasi placute si frumoase  din punct de vedere spiritual si moral. Este traditia care nu va muri niciodata pentru ca avem nevoie de tot ce inseamna parinti de suflet in viata noastra si de tot ceea ce vine din partea lor.

A fi nasi pentru doi tineri ce sunt la inceput de drum, inseamna sa stii ca de acum ai inca doi copii carora le vei indruma pasii prin viata. Acestea sunt rolurile si responsabilitatile primordiale ale nasilor.

Despre autor

Echipa StudioBlitz

Numele meu este Sorin Latia, fondatorul www.studioblitz.ro si blog.studioblitz.ro. Iti urez bine ai venit pe website!

Adauga un comentariu

Leave a Comment