Roluri şi responsabilităţi naşi în Moldova

Roluri şi responsabilităţi naşi în Moldova- Naşii,  viitori părinţi spirituali a două persoane  ce au decis să meargă pe acelaşi drum, cel al iubirii, au roluri  şi responsabilităţi foarte importante în cadrul  evenimentului ce reprezintă o mărturie clară a deciziei luate de cei doi îndrăgostiţi.

Daca vrei sa vezi si mai multe filme studioblitz te invitam la noi pe site

Alegerea lor depinde de preferinţele fie a viitorilor miri, fie a părinţilor. Ei pot fi prieteni, cunoscuţi sau rude ale acestora. Se spune că este bine ca cei aleşi ca nasi cununie,  să fie mai în vârstă ca tinerii ce îşi unesc destinele, pentru ca aceştia să aibă ce învaţa de la naşii lor. Însă această tradiţie nu  se respectă întotdeauna. Şi dacă stăm bine şi ne gândim la acest aspect, putem învaţa lucruri frumoase şi de la oameni tineri, nu doar de la cei mai în vârstă.

După ce naşii au fost aleşi,  aceştia se implică activ în organizarea nunţii. Le dau sfaturi în ceea ce priveşte organizarea. Naşa poate merge împreună cu mireasa să îşi aleagă voalul pe care are conform tradiţiei,  obligaţia să îl  plătească. Le sunt alături  în permanenţă, atât la cununia civilă, la cea religioasă şi la petrecerea de după cununie. Au roluri naşi şi responsabilităţi diverse.

În ziua nunţii,  naşii împreună cu cei mai apropiaţi oameni ai lor,  îşi aşteaptă finul care vine să îi ia de acasă pentru a merge la mireasă împreună cu cavalerii de onoare.  De la naşi se pleacă la mireasă. Aici,  naşii se ocupă de gătitul celor doi miri. Iar după aceea, mirii la rândul se ocupă de punerea florilor în piept la nasi.  După gătit,  alaiul pleacă spre biserică.

Daca vrei sa vezi si mai multe filme studioblitz te invitam la noi pe site

În faţa casei miresei, se face o horă,  naşa joacă turta miresei, apoi o rupe deasupra capului miresei şi o împarte apoi celor prezenţi. Alaiul pleacă apoi spre biserică.  Odată ajunşi la biserică, cavalerii vor intra primii,  purtând lumânările, urmaţi de mireasă ce intră  la braţul naşului sau tatălui, iar după ea,  mirele la braţul naşei. Sunt roluri frumoase pe care naşii le îndeplinesc cu mare drag.

În timpul ceremoniei religioase naşii vor sta de o parte şi de alta a mirilor cu lumânările aprinse, simbol al căii  drepte pe care trebuie o urmeze cei doi miri. Tot ei împreună cu preotul care va oficia Sfânta Taină a cununiei,   le vor pune verighetele mirilor, simbol al uniunii lor în faţa lui D-zeu. De asemenea, tot ei pun şi şi iau de pe cap cununiile mirilor. Apoi ei participă la dansul ritual specific acestei Sfinte Taine. La sfârşitul ceremoniei naşii sunt cei care plătesc preotul.

media_140829297245379500

Roluri Naşi

După ce se pleacă de la biserică şi se ajunge la sală, naşii împreună cu mirii servesc câte un pahar de şampanie pe care apoi îl sparg pentru ca mirii să aibă noroc în viaţă. După acest moment, rolul si responsabilitatile nasiloreste de a se ocupa de întâmpinarea musafirilor şi întreţinerea atmosferei. Alături de ei, de miri şi de nuntaşi va fi bineînţeles o formaţie, un cameraman profesionist, un videograf ce vor strădui să transforme nunta într-una de neuitat.

La sfârşitul nunţii,  naşii au datoria de a dezgăti mirii care de acum sunt o familie. Potrivit tradiţiei, în Moldova, a doua zi naşii  organizează o masă la ei acasă unde îşi vor servi invitaţii cu aşa zisa ciorbă de potroace. La această întâlnire de după nuntă vor participa şi mirii. Din acest moment începe cel mai important rol dintre acele roluri naşi,  cel de a-i ghida pe  tinerii căsătoriţi pe calea numită căsătorie.

Daca vrei sa vezi si mai multe filme studioblitz te invitam la noi pe site

Aici puteti vizualiza filmari nunti, realizate de cameraman profesionist Sorin Latia.

Despre autor

Echipa StudioBlitz

Numele meu este Sorin Latia, fondatorul www.studioblitz.ro si blog.studioblitz.ro. Iti urez bine ai venit pe website!

Adauga un comentariu

Leave a Comment