Roluri si responsabilitati nasi in Banat

Casatoria este unul dintre cele mai frumoase lucruri care se intampla in viata unui cuplu, insa a nasi, a boteza, a cununa este la fel de emotionant, pentru ca asa cum spuneam si in articolul precedent , nasii sunt parintii spirituali ce ne vor purta pasii intr-o oarecare masura, toata viata. Sunt oamenii ce ne vor fi alaturi la fel de mult ca si parintii ce ne-au dat viata din momentul in care i-am ales.Daca in articolul precedent am vorbit despre rolurile si responsabilitatile nasilor in Oltenia, azi vom ajuta banatenii, atat mirii cat si nasii sa gaseasca informatii despre tot ceea ce inseamna obiceiuri si traditii in Banat.De obicei se aleg ca nasi neamuri apropiate sau prieteni. Rolul si responsabilitatea tinerilor este sa mearga in petit acasa la acestia cu o sticla de tuica pentru a-i ruga sa cunune, iar daca acestia accepta, nunta se planifica tinand cont si  de dorintele si parerile lor.

Daca vrei sa vezi si mai multe filme studioblitz te invitam la noi pe site

cameraman nunta

cameraman nunta

Roluri si responsabilitati nasi mai sunt:

Invitatiile se impart impreuna cu nasii. La sate nu se duc invitatii ci se striga, se impodobeste o caruta si un cal si nasul impreuna cu mirele anunta nunta pe ulite.

Nasii cumpara buchetul miresei, lumanarile, voalul si diadema. Tot nasii achita si taxa la biserica.

Daca vrei sa vezi si mai multe filme studioblitz te invitam la noi pe site

In ziua nuntii, muzicantii se duc dupa nasi acasa, apoi dupa mire. Nasa scoate mirele din casa, apoi pleaca toti dupa mireasa. Nasa pune florile in piept nuntasilor.

In biserica, primii intra domnisoara de onoare si cavalerul, tinand  lumanarile. Mireasa intra cu voalul pe fata, condusa la altar de nas sau de tata. Mirele urmeaza mireasa, insotit de nasa. In timpul cununiei religioase, nasa pune verigheta pe degetul miresei, iar nasul pe degetul mirelui.

La petrecere nasii inchina un pahar de sampanie, apoi il arunca peste cap. Mirii deschid dansul, iar apoi urmeaza nasii. Mirii impreuna cu nasii merg la mesele invitatilor pentru a inchina un pahar, apoi nasii striga darul, dupa care continua nuntasii.

Bineinteles ca alaturi de ei pe tot parcursul nuntii vor fi: formatie nunta, cameraman profesionist, videogarf nunta, iar dupa toate astea amintirile lor vor fi in filmari nunti, care le vor vor ramane pentru totdeauana pentru ca dupa cum stim o filmare nunta profesionala ramane ,, vie” mult timp.Rolurile si responsabilitatile nasilor nu sunt numai astea, ci datoria de a fi alaturi de finii lor la bine si la greu, de a veni in ajutorul lor atat moral cat si financiar si de a fi parintii lor de suflet.

Daca vrei sa vezi si mai multe filme studioblitz te invitam la noi pe site

Despre autor

Echipa StudioBlitz

Numele meu este Sorin Latia, fondatorul www.studioblitz.ro si blog.studioblitz.ro. Iti urez bine ai venit pe website!

Adauga un comentariu

Leave a Comment