Petitul miresei, un obicei pastrat sau uitat de romani?

Petitul miresei, un obicei pastrat sau uitat de romani? Este o intrebare la care vom incerca sa raspundem in randurile care urmeaza. Asa cum spuneam si in alte articole, nuntile din tara noastra cuprind mai multe obiceiuri si traditii, printre care se numara si petitul miresei. De asemenea, altele au fost imprumutate de peste hotare si adaptate nuntilor din Romania. Noutatea nu este un lucru rau, insa uneori ne intrebam daca obiceiurile noi, adoptate din alte tari, vor lua locul celor mostenite de la generatiile anterioare. Avand in vedere ca multi miri inca prefera sa includa in ziua nuntii traditii si obiceiuri de nunta pe care le-au respectat si parintii, respectiv bunicii lor, putem afirma ca nu este cazul sa ne gandim la scenariul potrivit caruia se sting traditiile de nunta mostenite de la generatiile trecute. Sa vedem, acum, cum sta treaba cu petitul in prezent si cam cum arata in trecut.

Petitul miresei, un obicei pastrat sau uitat de romani?

Petitul este cel care da startul obiceiurilor de nunta. Mirele merge singur sau insotit de parinti, prieteni sau alte persoane la casa fetei pe care isi doreste sa o ia de sotie si cere permisiunea familiei ei. Uneori erau trimisi petitori inainte de vizita mirelui, pentru cazul in care familia fetei ar fi refuzat, iar mirele ar fi fost pus, astfel, intr-o situatie jenanta. Astazi, cuplurile decid impreuna daca si cand urmeaza sa se casatoreasca, si apoi isi anunta si familiile. Totusi, dupa ce iau acesta decizie, viitorul mire ar putea pune in practica si obiceiul petitului, desi numai simbolic.

Petitul miresei, un obicei pastrat sau uitat de romani

Adevarul Despre Daci

Cu toate ca in zilele noastre multe traditii si obiceiuri incep sa se piarda, petitul inca se mai practica. Poate nu de oricine si poate nu in orice zona a tarii, insa inca exista. Depinde de preferintele fiecaruia, depinde de cat de traditionalisti sunt tinerii care urmeaza sa se casatoreasca, depinde daca in familie se respecta, de regula, anumite treditii. Sunt multi factori care contribuie la acest lucru, asa ca, pentru intrebarea „Petitul miresei, un obicei pastrat sau uitat de romani?” raspunsul este acela ca in timp ce unii prefera sa respecte ceea ce au mostenit de la inaintasii lor, alte cupluri, mai moderne sau care pur si simplu nu au avut contact cu traditiile, prefera sa renunte la traditia aceasta.

In Maramures, de exemplu, inca se pastreaza obiceiul petitului si tot ceea ce implica acesta. Parintii viitorilor miri sunt cei care planifica totul si se ocupa de negocieri. Bineinteles, in prezent, tinerii au dreptul sa decida cu cine vor sa isi petreaca tot restul vietii. Se pare ca in zilele de joi sau duminica are loc petitul, moment in care viitorul mire merge insotit de parinti la casa celei pe care isi doreste sa o ia de sotie. Ii ofera fetei o farfurie de lemn, pe care sunt puse un mar si unul sau doi banuti. Daca ea accepta acea farfurie, atunci pot incepe tratativele.

Daca vrei sa vezi si mai multe filme studioblitz te invitam la noi pe site
Petitul miresei, un obicei pastrat sau uitat de romani

Ziarul de Vrancea

Dupa terminarea negocierilor, daca totul a decurs bine, in duminica urmatoare, vine randul familiei fetei sa mearga la casa viitorului ginere, penru a afla unde le va locui fiica si in ce conditii.

Petitul miresei, un obicei pastrat sau uitat de romani? Este pastrat de unii, uitat de altii, asa cum se intampla, de regula, cu traditiile si obiceiurile. Sunt unele moderne, care vin sa le ia locul, insa pentru moment, putem spune ca petitul nu este in totalitate un obicei pierdut. Am vazut cum stau lucrurile in cazul petitului, iar acum va invit sa vizionati cateva clipuri artistice realizate de un videograf de nunta.

filmari nunti bucuresti

filmari nunti bucuresti

Despre autor

Mihaela Gheorghe

Leave a Comment