Organizarea nuntii persane si cum decurge ziua nuntii

Familiile religioase din Iran sau cele traditionale au o petrecere a nuntii pentru femei si una pentru barbati. Inainte de nunta insa iranienii au ceremoniile si traditiile dinaintea nuntii specifice.

teilor.ro

Iata cum decurge in linii mai o nunta persana: Dupa ceremonia de depunere a juramintelor, mireasa introduce mirele in sectiunea doamne a nuntii, iar aici mirii sunt salutati de catre invitate,

Organizarea nuntii persane si cum decurge ziua nuntii

sectiunea pentru femei la o nunta iraniana Sursa: Chrisman

are loc dansul mirilor si apoi multe alte dansuri, se taia tortul, dupa care mirele merge in sectiunea nuntii pentru barbati.

Organizarea nuntii persane si cum decurge ziua nuntii

barbatii nu au voie in sectiunea pentru femei la nunta iraniana Sursa: Weddingbells

Dupa un timp cele doua parti ale nuntii se unesc pentru a lua cina, conform traditiei din Iran. Dupa parerea unora, partea distractiva a nuntii se afla in sectiunea doamnelor, barbatii fiind ocupati cu discutii plictisitoare, ceai si fructe si nu prea danseaza. Cu toate acestea, daca se implica un grup de dans profesionist, si la sectiunea pentru barbati ringul de dans poate fi plin mereu.

teilor.ro

Marimea unei nunti persane difera in functie de familiile implicate. De regula numarul de invitati variaza de la 300 la 100. O nunta cu 500 de invitati poate parea uriasa pentru straini, dar pentru iranieni, din cate s-a vazut mai sus, este o nunta decenta.

Organizarea nuntii persane si cum decurge ziua nuntii

nuntile iraniene sunt mari si fastuase Sursa: Pinterest

Familiile au un rol important in nunta copiilor lor. Locatia de nunta este gasita de catre familii si cu sase luni inainte de nunta.

Organizarea nuntii persane si cum decurge ziua nuntii

Achizitionarea Jahaz-ului, sau mobilierul pe care mireasa il aduce in casa.

Organizarea nuntii persane si cum decurge ziua nuntii

casa iraniana mobilata Sursa: HomeDSGN

In marea parte a Iranului familia este cea care cumpara lucrurile de baza pentru mireasa. De mentionat ca familia mirelui cumpara casa. In familiile traditionala achizitionarea Jahaz-ului de catre familie este o responsabilitate a acesteia si o scuza pentru a-si arata fastul. Mireasa nu isi cumpara singura mobile pentru casa deoarece in Iran multe fete se casatoresc inainte de a fi avut un loc de munca. Chiar daca acestea au lucrat cativa ani, tot nu le ajung banii stransi pentru a cumpara tot ce trebuie intr-o casa. Jahazul nu este neaparat un lucru rau, insa acesta poate devein competitiv. Miresele si parintii lor ajung in a face cumparaturi pentru a face placer familiei mirelui sau pentru a concur cu prietenii sau cu verii casatoriti de curand.

teilor.ro

Patakhti este o ceremonie ce se organizeaza a doua zi dupa nunta. Femeile din abele familii vin sa vada mireasa, ii aduc cadouri si fac un tur al casei.

Organizarea nuntii persane si cum decurge ziua nuntii

Patakhti, ceremonia in care fetele din familie se distreaza Sursa: weddingpersian

In fiecare familie exista cel putin un membru care verifica orice colt din casa. Patakhti este o ceremonie in care fetele se distreaza si aduc cadouri pentru mireasa.

Gasirea rochiei pentru mireasa este una dintre partile cele mai distractive si mai interesante ale unei nunti. Nu este ceva iesit din comun in Iran sa ai rochia de mireasa personalizata, si o poti gasi la orice preturi.

Organizarea nuntii persane si cum decurge ziua nuntii

rochia de mireasa iraniana Sursa: elegantweddingmagazine

Exista magazine care fac la comanda rochia de mireasa, dar o pastreaza pentr a o inchiria. Astfel poti avea rochia dorita la un pret mic, dar nu o vei putea pastra. Rochiile de mireasa din Iran sunt albe si respecta ultimele tendinte. In localitatile mai mici rochiile de mireasa pot avea culoarea rosie. Este ceva obisnuit ca mireasa sa isi cumpere rochia impreuna cu sotul ei. In Iran nu se crede ca e semn de ghinion daca mirele vede rochia de mireasa inaintea nuntii.

teilor.ro

Cu cateva luni inaintea nuntii, mirele si mireasa viziteaza studiori foto,

Organizarea nuntii persane si cum decurge ziua nuntii

fotografie de la nunta persana Sursa: Brides

verifica preturile de la numeroase florarii, iar mireasa are cateva sedinte de machiaj. Multi artisti iranieni merg pe un machiaj greu pentru mirese.

In dimineata nuntii, mirele si mireasa se trezesc devreme, iar mireasa merge la salonul de infrumusetare si se ocupa d accesorii. Dupa ce machiajul si coafura pentru nunta sunt gata, mireasa isi pune rochia si asteapta mirele care si fotograful pentru a face fotografiile de nunta. Acestea pot fi facute in studio sau in orice alt loc.

Nuntile persane dureaza o zi. Intra in traditie ca tatal miresei sa puna mana miresei in mana mirelui, sa spuna o rugaciune si, la final, sa le aminteasca ca va trebui sa aiba grija unul de altul toata viata.

Dupa nunta, urmeaza, ca de obicei, luna de miere.

Daca vrei sa afli alte obiceiuri de nunta din diverse parti ale lumii, citeste si articolele pe aceasta tema partea I, partea II, partea III si partea IV. O multime de obiceiuri, unele surprinzator de frumoase, altele bizare sunt scrise in cele patru articole.

Despre autor

Good Weather

2 Comentarii

Leave a Comment