Obiceiuri dupa nunta la romani

La noi in tara exista obiceiuri nu numai inainte de nunta sau in timpul nuntii, ci si dupa ce se termina marele eveniment. Si in timp ce unele cupluri prefera sa tina cont de ele, altele aleg sa nu le mai respecte. Afla din randurile de mai jos despre ce este vorba. Iata care sunt acele obiceiuri dupa nunta la romani.

Obiceiuri dupa nunta la romani

Dupa ce are loc nunta, tinerii casatoriti trebuie sa mearga la masa socrilor mici, dar si la nasi. Ei vor duce daruri. Inainte de toate le vor oferi diferite feluri de mancare, asa cum s-au servit si la nunta.

Obiceiuri dupa nunta la romani

Obiceiuri dupa nunta la romani

In Moldova exista obiceiul potrivit caruia cuplul recent casatorit trebuie sa mearga la parintii miresei. Le vor duce bors de gaina, rachiu, galuste, friptura, prajituri. Ei vor face asta in ziua de joi sau dupa ce trece o saptamana de la cununie. Atunci si mireasa isi va primi zeastrea formata din perne, paturi, covoare etc.

Daca vrei sa vezi si mai multe filme studioblitz te invitam la noi pe site

Cei doi tineri recent casatoriti vor merge tot la aproximativ o saptamana de la nunta si la nasi, carora le vor oferi aceleasi daruri. Mirele si mireasa trebuie sa isi respecte mereu nasii, care le devin astfel parinti spiritulai. Ei trebuie sa ii ajute la muncile agricole, indiferent daca sunt sau nu sunt chemati sa dea o mana de ajutor. In plus, ei trebuie sa mearga in vizita la nasi cu daruri. Tot cu daruri vor merge la parintii lor spirituali si cu ocazia diferitelor sarbatori de peste an, dar si cu ocazia zilelor de nastere sau de nume.

In Oltenia exista obiceiul potrivit caruia in dimineata zilei de luni, dupa ce a avut loc nunta, nasul sa mearga la parintii miresei cu un butoicu rachiu, legat cu panglici de culoare rosie. El va fi insotit de cumnat, dar si de muzicieni.

CITESTE SI: Despre steagul si bradul de nunta

CITESTE SI: Ce trebuie sa stii despre alaiurile de nunta

Obiceiuri dupa nunta la romani

Obiceiuri dupa nunta la romani

Daca mireasa era virgina, atunci in rachiu se punea zahar. De asemenea, se colora pentru a deveni rosu. Daca mireasa nu era virgina la nunta, atunci in rachiu se adauga ardei iute ori cenusa, sau alte ingrediente, in functie de preferintele mamei mirelui, care in acest fel o facea de ras pe mama miresei.

Daca vrei sa vezi si mai multe filme studioblitz te invitam la noi pe site

Virginitatea miresei era un motiv de sarbatoare si se organiza astfel o masa mare. Daca mireasa nu fusese virgina, atunci tatal ei trebuia sa ii ofere ginerelui pamant in plus sau bani pentru ca astfel sa o accepte pe sotia lui, chiar daca nu a fost virgina la nunta.

Tot in ziua de luni de dupa nunta, dimineata, in Oltenia exista obiceiul ca mireasa sa fie adapata. Astfel, ea trebuia sa mearga la fantana pentru a rasturna o galeata cu apa. Era insotita de vornic, si de tineri, baieti si fete. Vornicul trebuia sa puna bradul de nunta in interiorul galetii cu apa. Mireasa trebuia sa rupa bucati din el si sa le ofere celor de langa ea. Ceea ce ramanea din brad trebuia sa ajunga la mire si apoi sa fie lasat undeva, la pastrare.

Mai sus am vazut care sunt acele obiceiuri dupa nunta la romani. Iar acum va invit sa accesati si pagina StudioBlitz pentru a viziona acteva clipuri de nunta realizate de un videograf profesionist.

Despre autor

Mihaela Gheorghe

Adauga un comentariu

Leave a Comment