Obiceiuri de nuntă de pe glob

Începând cu pregătirea miresei, darurile de nuntă și până la tortul supraetajat, multe obiceiuri și tradiții care au luat naștere în diferite țări au ajuns să fie puse în practică și la noi în România. Vă prezentăm în continuare câteva obiceiuri de nuntă de pe glob pe care probabil le veți recunoaște.

Obiceiuri de nuntă de pe glob

Anglia

Referitor la pregătirea miresei pentru nuntă, într-o zicală care datează din epoca victoriană, se spune că aceasta trebuie să poarte: „ceva nou, ceva vechi, ceva împrumutat, ceva albastru, și o monedă de 6 penny în pantoful ei”. Acesta este un obicei de nuntă în Anglia și care este păstrat și în ziua de azi. Datorită faptului că mulți moldoveni muncesc în Marea Britanie și fac nunțile în Moldova, acest obicei se aplică și la nunțile de la noi. Ceva vechi poate fi o bijuterie de familie, ceva nou va simboliza norocul miresei în viața de familie, ceva împrumutat poate fi o un lucru deosebit care să-i reamintească miresei importanța familiei, iar ceva albastru poate fi o jartieră fină de culoare albastră care va simboliza fidelitatea miresei.

Obiceiuri de nuntă de pe glob

Sursă: Pinterest

Mireasa are rochia albă și voal pe cap. Despre voal se spunea în vremuri de demult că îi ascundea fața până la depunerea jurămintelor, pentru că toate căsătoriile erau aranjate. Pentru a avea noroc în căsătorie, mirele nu trebuia să vadă rochia miresei înainte de nuntă. Mireasa nu este bine să poarte deloc perle pentru că se spune că acestea aduc lacrimi.

Grecia

Dansul banilor este o tradiție din Grecia. Casa miresei se decorează cu ghirlande de flori, cu felinare, lumânări, tul, sfeșnice și candelabre albe. Rochia de mireasă este cât mai frumoasă, eventual cu trenă. Numele prietenelor miresei care sunt nemăritate sunt scrise pe talpa pantofului miresei, asta aduce noroc acestora, se spune că ele se vor căsători cât de curând. Nașul este cel care încalță mireasa și pune bancnote în interiorul pantofilor. Mirele este îmbrăcat de prieteni, bărbierit și apoi însoțit de ei la biserică unde își va aștepta mireasa la altar.

Obiceiuri de nuntă de pe glob

Sursă: Fleschiu

La biserică se folosesc lumânări de nuntă care vor fi ținute aprinse pe toată durata slujbei. Acestea au denumirea de lambade. Preotul va pune cununile pe capul miresei și mirelui, acestea fiind legate cu panglică albă. Verighetele sunt din aur sau alt metal prețios și simbolizează iubirea veșnică. Vinul din pahar te duce cu gândul la nunta din Galileea. Înconjurul Mesei Sfinte de către preot, mire, mireasă și nași se numește Dansul lui Isaia și semnifică primii pași ai celor doi miri conduși de biserică. Pentru fericire și noroc se aruncă orez și petale de trandafiri peste miri, la ieșirea lor din biserică.

Obiceiuri de nuntă de pe glob

Sursă: WUR

China

Culoarea principală la nuntă este roșu, care simbolizează dragostea și prosperitatea. Invitațiile de nuntă sunt roșii, cutiile pentru cadouri sunt roșii. Chiar și casa mirelui este decorată în roșu. Ziua nunții se alege în funcție și de anumite semne astrologice pentru ca evenimentul să se desfășoare într-o perioadă de bun augur.

Obiceiuri de nuntă de pe glob

Sursă: Bridal Knot

Franța

În Franța nunta se anunță invitaților cu cel puțin câteva luni înainte. Se trimit invitații formale, elegante, în care sunt trecute cele mai importante date despre nuntă, unde va avea loc ceremonia religioasă, la ce restaurant va avea loc petrecerea și alte aspecte. În acest fel mirii vor primi răspunsul de la invitați la timp și vor ști câte persoane vor veni la nuntă, cum să organizeze nunta la restaurant.

În Franța există obiceiul ca mireasa să poarte jartieră, pe care mirele o ia cu dinții și o aruncă nuntașilor. Se spune că aceasta aduce noroc la fel ca rochia miresei. Cel care prinde jartiera se va însura cât de curând.

Obiceiuri de nuntă de pe glob

Sursă: Vanilla Pod

Un alt obicei este tortul supraetajat, idee care a fost preluată și la nunțile de la noi. Despre tort se spune că trebuie să fie cât mai înalt, asta arată că mirele și mireasa vor avea o căsnicie cât mai fericită. În Franța tortul trebuie să fie tăiat prima dată de mireasă, pentru ca aceasta să aibă copii, să nu fie stearpă. Mireasa trebuie să pregătească un trusou cu haine, lenjerie și așternuturi brodate pentru viața sa în familie. Cufărul în care este pus trusoul este din lemn și este gravat cu simboluri de prosperitate și bogăție.

Despre autor

Echipa StudioBlitz

Numele meu este Sorin Latia, fondatorul www.studioblitz.ro si blog.studioblitz.ro. Iti urez bine ai venit pe website!

Leave a Comment