Nunta si organizarea nuntii. Cum s-au schimbat lucrurile de-a lungul timpului

Nunta si organizarea nuntii sunt subiecte de un real interes pentru cuplurile care urmeaza sa se casatoreasca, dar si pentru apropiatii lor, ce se vor implica mai mult in cadrul evenimentului, in comparatie cu invitatii. In cadrul mai multor articole am vorbit despre nunta, dar si despre organizarea acestui eveniment unic pentru fiecare cuplu. Acum vom vedea cum au evoluat lucrurile de-a lungul timpului, cum se organizau nuntile pe vremea parintilor sau chiar a bunicilor nostri.

Nunta si organizarea nuntii. Atunci si acum

Inainte logodna era de scurta durata. Si asta pentru ca barbatii erau nevoiti sa mearga la razboi. Astfel, cuplul se logodea, sa zicem, intr-o zi de luni, iar pana la sfarsitul saptamanii, tinerii erau deja casatoriti. Dupa razboi, lucrurile s-au schimbat putin. Prin anii ’50, distanta dintre logodna si nunta putea fi de cateva luni. Femeile si barbatii se casatoreau la aproximativ 20 de ani. Un pic mai tarziu, prin anii ’80, cuplurile alegeau sa se casatoreasca un pic mai tarziu, adica dupa ce implineau varsta de 25 de ani. Durata logodnei a inceput sa creasca dupa anii ’80. In zilele noastre, cuplurile decid sa se casatoreasca dupa mai mult de un an de logodna.

Parintii plateau pentru nunta. In anii ’50 parintii plateau pentru organizarea nuntii copiilor lor. In general, aceasta sarcina le revenea parintilor miresei. Acum, tinerii prefera sa se implice in aceste cheltuieli care vin la pachet cu oprganizarea nuntii. Cu toate acestea, se pare ca parintii inca isi mai ajuta financiar copiii cand vine vorba despre acest eveniment unic in viata lor. De asemenea, parintii mirilor se implica si in luarea deciziilor legate de nunta, spun studiile.

organizarea nuntii

HIBERNIAN Arts Blog

Cuplurile se casatoreau inainte in orasul natal sau tara natala. Acum lucrurile sunt un pic diferite. Un cuplu din patru va avea nunta in afara tarii sau in alt oras decat cel in care mirii s-au nascut. Daca inainte nu se putea ca nunta sa se faca in afara orasului, satului sau tarii in care ai venit pe lume, acum tinerii pot organiza nunta oriunde isi doresc.

Inainte, mirii respectau toate traditiile de nunta, pe cand acum pot trece cu vederea unele dintre ele, care in timp s-au pierdut. In plus, pentru ca nu aveau acces la internet, parintii si bunicii nostri ajungeau sa aiba nunti asemanatoare cu ale altor cupluri. Pe cand acum, in secolul in care accesul la internat a devenit un lucru obisnuit, cuplurile se pot documenta, se pot inspira de la alti miri si astfel pot avea o nunta unica, diferita de nunta altora.

Nunta poate avea loc oriunde. Vrei sa te casatoresti pe plaja? De ce nu? Daca inainte parintii sau bunicii nostri nici nu se gandeau la asa ceva, acum tinerii pot avea nunta la care viseaza. Pe plaja, in avion, intr-un balon cu aer cald, pe mare etc. Totul depinde de imaginatia si de creativitatea celor care urmeaza sa devina sot si sotie.

Si acum, la final, te invit si pe pagina StudioBlitz pentru a viziona clipuri artistice de nunta realizate de un videograf profesionist. Daca urmeaza sa te casatoresti, in acele clipuri ai putea gasi surse de inspiratie pentru nunta ta.

Despre autor

Mihaela Gheorghe

1 Comentariu

Leave a Comment