Nunta falsa viitorul în ce privește căsătoriile?

Nunta falsa, dar petrecerea-i reală

Dacă viaţa a falsificat materia, omul, la rândul lui, a falsificat viaţa  scria Mircea Cioran în Ispita de a exista. Într-o lume în care orice-i original a ajuns să fie falsificat nici nunțile nu puteau scăpa de acest trend. Nunta falsa, devenită populară sub denumirea în spaniolă de falsa boda, este un concept destul de nou, nefiind popularizat așa cum ne-am putea aștepta de către chinezi, celebri pentru abilitatea de a falsifica tot ci total neașteptat de către argentinieni. Privind din perspectiva românescă ne-am putea întreba de ce este nevoie de o nunta falsa, fiindcă la câte nunți cât se poate de reale sunt în România odată cu începerea sezonului, greu am putea concepe ideea unei nunți false. Dar  lucrurile nu stau la fel în toată lumea,  lipsa nunțior tradiționale, teama de oprobriu public, sau o idee genială de marketing se numără printre motivele pentru care oamenii pot organiza o nunta falsa.

teilor.ro

Nunta falsă

Nunta falsa

Nunta falsa, o mare petrecere

Popualritatea nunților tradiționale a scăzut în Argentina după 1990, cuplurile tinere alegând tot mai des să nu își oficializeze relațiile. Ideea organizării unei nunți false le-a venit câtorva tineri burlaci cărora li se făcuse dor de o petrecere de nuntă tradițională dar efectiv nu găseau una la care să participe. Cu un entuziasm nebunesc au pus la cale toate detaliile unei nunți false, cu actori în rolurile de mire și mireasă dar, pentru anturajul apropiat se folosesc deasemenea actori, tortul este deasemenea fals, dar invitații sunt cât se poate de reali, nu dau darul clasic, dar pentru a participa la marea petrecere plătesc o taxă de aproximativ 50$. Care a fost rezultatul organizării unei nunți false? Ideea a fost una de succes rezultând o petrecere care simulează petrecerea de nuntă cu succes, nu a durat mult și falsa boda s-a transformat pentru Argentina într-o mișcare culturală. E o mișcare culturală care ține cont de faptul că nunta și familia sunt niște idealuri învechite. Majoritatea persoanelor nu mai cred în dragoste eternă și căsătorie, iar relațiile nu mai durează atât de mult ca pe vremea părinților și bunicilor noștri. Dar acest tip de eveniment trivializează o legătură între doi oameni și face o parodie dintr-un ritual solemn, cel de acceptare a unui legământ pe viață. Și nu cred că se aplică doar la Argentina.  Conceptul de nunta falsa a prins și în țara vecină, Uruguay, dar și  în Rusia, ceea ce dovedește că falsa boda nu e doar un curent trecător argentinian, conform psihoanalistului din Buenos Aires, dr. Megdy Zawady.

De la prima nuntă de acest fel organizată în 2013 în La Plata, fenomenul s-a extins în orașele mari din Argentina ideea fiind îmbrățișată de tări precum Rusia șu Uruguay. Evenimentul este foarte popular în rândul tinerilor cu o medie de vârstă de 25 de ani, astfel de petreceri ajungând să numere chiar și 1000 de invitați.

Voi ce părere aveți, ar putea prinde în România un astfel de fenomen, sau piața autohtonă este deja saturată cu petrecerile de nuntă reale, unde darul depășește de departe pretul de 50$?  Este nunta falsa o trivializare a căsătoriei, o parodie a unui act ce ar trebui să fie solemn, sau poate fi viitorul într-o lume în care Biserica pierde tot mai mult teren în rândul tinerilor?

teilor.ro

Nunta falsa

Nunta falsa

Nunta falsa ca strategie de marketing

The Big Fake Wedding, în traducere Marea nunta falsa este un eveniment popular in SUA, ca o alternativă la clasicele și totodată popularele târguri de nunți. The Big Fake Weding presupune organizarea unei mari petreceri de nuntă, evident cu actori pe post de miri. Evenimentul își propune să aducă față în față la aceeași nuntă, viitori miri în căutare de servicii pentru organizarea nunții visate si firmele care prestează servicii în domeniul organizărilor de nunți. O idee inspirată, o strategie de marketing genială, pornită în 2008 în State, astăzi evenimentul strânge la fiecare ediție peste 6000 de miri și mai bine de 1000 de firme, desfășurându-se în marile orașe din SUA dar și Canada. Ideea a fost preluată rapid SUA  existând anual astfel de evenimente organizate de diverse firme. Un adevărat spectacol, la care invitații plătesc pentru participare aproximativ 30$ și pot asista la emotionanta ceremonie de reînpire a jurămintelor, servesc băuturi, participă la spectacol de lumini și show-uri de dans.  Pe cand și la noi un astfel de eveniment.

Nuntă falsa

Nunta falsa

Nunta falsa ca o obligație

Uneori nunțile pot ascunde secrete întunecate, uneori unul din miri fiind cât se poate de fals. Închirierea de miri și nuntași pentru nunți false este o afacere  mai puțin obișnuită, dar foarte profitabilă în Vietnam.  Într-o societate conservatoare precum cea din Vietnam, tinerii cu concepții și principii de viață față de ale părinților lor apelează la astfel de servicii pentru a scăpa de presiune familială sau socială și pentru a respecta tradițiile.

Iată un exemplu de nuntă falsa din Vietnam. Familia mirelui nu o accepta pe aleasa inimii acestuia deoarece provenea dintr-o provincie săracă, dar părinții ei insistau ca fiica lor să se căsătorească în anul cocoșului, așa cum au fost sfătuiți de un călugăr.  Pentru a respecta dorința familiei tinerei cei doi au organizat o nuntă falsa în provincia fetei. =. Oaspeții din partea miresei erau reali, dar tatăl, mama, unchii, mătușile și prietenii din partea mirelui erau angajați. În ciuda spectacolului neobișnuit mirele spune că angajamentul lor este autentic,  a fost atât fals cât și real, au declarat mirii.

Îți dorim o nuntă ca-n filme dar cât se poate de reală. Pentru nunți ireal de frumoase vizitează pagina StudioBlitz.

teilor.ro

 

 

Despre autor

C. Alina

Leave a Comment