Logodna la lipoveni

Despre logodna la lipoveni nu se vorbește foarte mult, pentru că aceasta, în prezent, nu este cu mult diferită față de logodna între doi români, însă sunt anumite tradiții care merită să fie menționate, și care ne reprezintă pe noi, staroverii.

Logodna la lipoveni, odinioară

Înainte, lucrurile săteau ceva mai diferit, indiferent de naționalitate și etnie. Ei bine, și la ruși-lipoveni, logodna se desfășura într-un fel anume și se respectau anumiți pași. Termenul lipovenesc echivalent logodnei este svatastvo.

Logodna la lipoveni prime.md

 

Totul începea când doi tineri se îndrăgosteau. Întâlnirile dintre ei nu erau așa cum sunt astăzi, pentru că se considera că este rușine să se întâlnească așa, oricum, motiv pentru care, de multe ori, ei se vedeau pe ascuns, sau se întâlneau atunci când erau oameni căsătoriți în preajmă, pentru a-i supraveghea.

În momentul în care îndrăgostiții voiau să ducă dragostea spre următorul pas, puteam vorbi despre logodna la lipoveni. Băiatul cerea iubitei sale un batic roșu, sau chiar i-l fura. Cu acest batic, tânărul, împreună cu părinții lui și câteva rude apropiate, mergeau la casa fetei, să o ceară de la părinți. Faptul că băiatul avea baticul, însemna că fata îl vrea și ea.

artizanat-cadouri.ro

Un alt lucru de menționat referitor la logodna la lipoveni este devișnic și acolisnaia. Aici este vorba de petrecerile ce se țineau atât la băiat cât și la fată acasă, pentru a sărbători logodna la lipoveni.

Citiți aici despre: Nunta la lipoveni

Cununia religioasă la lipoveni.

Din momentul logodnei și până la nuntă, se organizau sezători. Acestea erau petreceri făcute la viitoare mireasă acasă și se adunau fete și femei. Ele cântau și lucrau pentru a face batiste cu margini din dantelă și pe care, ulterior, le dăruiau nuntașilor.

Logodna la lipoveni în prezent

Ca la orice popor și la orice etnie, unele tradiții se pierd, altele se împrumută, iar altele se uită, din comoditate sau alte motive, precum căsătoriile mixte.

Logodna la lipoveni sabion.ro

Logodna la lipoveni sabion.ro

În prezent, logodna la lipoveni nu mai reprezintă un moment atât de important, motiv pentru care nu se mai păstrează anumite tradiții. Dacă nunta se face în același fel, logodna nu. De menționat mai este și faptul că logodna este o petrecere laică la ruși-lipoveni, nu este o slujbă specială în acest sens la biserică.

Tinerii îndrăgostiți nu prea își mai implică familia, iar logodna este un moment intim, între ei doi, iar de multe ori, abia după cei cei doi fac acest pas, își anunță familia. Aici puteți găsi câteva idei de cerei în căsătorie.

Logodna la lipoveni postolachi.md

Logodna la lipoveni postolachi.md

Pețitul este și el lăsat în urmă, la fel și baticul roșu sau petrecerile specifice acestui eveniment, dar chiar și acum mai există regiuni în care viitorul mire, alături de părinții săi vine la părinții fetei acasă, pentru a o cere de soție pe iubita lui, în fața tuturor, dar și pentru a cere binecuvântarea părinților și a viitorilor socri.

Dacă doriți să citiți mai multe despre ruși-lipoveni, vă invit să accesați acest link, iar pentru inele de logodnă, va invit pe sabrini, un site cu modele extrem de frumoase.

Despre autor

M Olga

1 Comentariu

Leave a Comment