Moda ne influenteaza alegerile, ne domina uneori, ne dorim sa fim in trend, sa tinem pasul cu vremurile, lsandu-ne astfel influentati de social media si dorindu-ne si atunci cand vine vorb de nunta sa urmam trendul. Pozele de pe Instagram, cu tineri spunand DA, la malul mari, petrecerile de nunta care se termina in zori, sau dorinta de a avea cat mai multi prieteni , au influentat in mare masura modul in care tratam cununia religioasa. Mai precis, aceasta a fost reinterpretata si adaptat vremurilor pe care le traim. In ce masura Biserica este de acord cu aceste interpretari moderne ale cununiei religioase, puteti citi in randurile de mai jos.
Doua perechi de nasi. Interpretari moderne ale cununiei religioase
Sa ai doua sau chiar mai multe perechi de nasi la nunta este la moda, in presa intalnim mereu laudativ, aprecieri de genul doua perechi de nasi la nunta X, astfel treptat acest lucru a fost validat ca fiind un semn de bunastare , dar si o dovada a unui anumit statut social.
Alegerea mai multor perechi de nași nu este interzisă de Biserică, dar nu este deloc incurajata, find mai degraba tolerata de unii preoti si chiar refuzata de altii. Daca decizi sa ai doua sau mai multe perechi de nasi ar fi recomandat sa-ti intrebi preotul inainte daca este de acord cu acest aspect, altfel s-ar putea sa fii pus in situatia, de a alege o singura pereche de nasi, care sa iti stea alaturi in Biserica. Biserica recomanda să optăm pentru o singură pereche de nași, acest lucru având o logică firească, la fel cum avem doi părinți trupești, normal este să avem și doi părinți spirituali, potrivit doxologia.ro: Recomandarea este ca familia nou întemeiată să aibă o singură pereche de nași. Aceștia trebuie să fie creștini ortodocși și să fi primit ei înșiși Sfânta Taină a Cununiei.Este adevărat că în practică se mai obișnuiește pe alocuri ca mirii să aibă câte două perechi de nași (în unele zone ale țării chiar și mai multe de atât), însă nu văd sensul unei astfel de practici. Până la urmă, este în logica lucrurilor să avem doi părinți (nu mai mulți) sufletești (nașul și nașa), de vreme ce avem doar doi părinți trupești (tata și mama). Cu atât mai departe este de rânduiala firească a avea mai multe perechi de nași la cununie, dacă motivația acestei alegeri are la bază considerente de natură economică, socială etc. Chiar relațiile între miri și perechile de nași poate avea de suferit în timp ca urmare a unei înclinații naturale de a-i prețui pe unii mai mult decât pe alții.
Asadar, ideal ar fi sa va alegeți o singură pereche de nași pe care să îi respectați, si cu care să aveți o relație frumoasă, care să vă ajute cu adevărat în viața duhovnicească și de familie.
Nunta in alta zi a saptamanii decat Duminica. Interpretari moderne ale cununiei religioase
Ne dorim petreceri fastuase, care sa dureze pana in zori, iar din acest punct de vedere este forte practic sa te casatorest sambata. In acest fel, vei putea petrece alaturi de invitati
Tinerii din ziua de azi nu ştiu că nunţile nu se fac sâmbăta, deşi se cunoaşte dedicarea zilelor: luni este pentru îngeri, marţi pentru proroci, miercuri ţinem post pentru că L-a vândut Iuda pe Hristos, joi pentru apostoli, vineri este ziua Crucii, sâmbătă pentru morţi, duminica este Ziua Învierii. Cum să faci nuntă în ziua morţilor şi să-ţi meargă bine? Dar de ce se fac sâmbăta? Ca să lipsească lumea duminică de la Liturghie şi să vină asupra ta, ca mire şi mireasă, această greşeală. Din păcate, acum s-a despărţit cununia de Liturghie, căci înainte se făceau odată, mirii se împărtăşeau, fiind pregătiţi deja de câteva zile. Aşa ne învaţă Sfântul Ioan Gură de Aur că este de folos. (Părintele Nicolae Tănase, Soț ideal, soție ideală,Editura Anastasis, 2001, pp. 151-152) sursa: Doxologia
Cununia Religioasa in aer liber. Interpretari moderne ale cununiei religioase
Poate cel mai mare trend in materie de nunti, trend care a incurajat inmultirea casatoriilor laice . Ne dorim nunti de vis, nunti ca in filme, sa punem DA, tinandu-ne de mana pe malul marii, sau intr-o poenita plina de flori, nuntile in padure, sau pe ponton sunt iarasi foarte la moda. Biserica Ortodoxa Romana interzice insa cununia religioasa in aer liber, conform, dogmelor religioase, Taina Sfanta a casatoriei nu poate fi implinita decat in fata altarului.
Cununia este una dintre cele şapte Sfinte Taine ale Bisericii Ortodoxe,iar Sfintele Taine sunt lucrări prin care harul nevăzut al lui Dumnezeu este împărtăşit credincioşilor.Tocmai de aceea se impune respectarea întru totul a rânduielilor liturgice. Aşadar, aceste slujbe au loc numai în bisericile parohiale, lăcaşuri unde se pot respecta întru totul rânduielile liturgice şi se poate păstra sacralitatea şi solemnitatea acestor Sfinte Taine. Sursa: crestinortodox.ro
Stiu, sunt inca preoti care oficiaz casatoria in aer liber, am intalnit, chiar acest serviciu oferit de catre restaurantul care gazduia nunta. Doar noi putem sti ce ne reprezinta si ce este mai bine pentru noi, dar atata vreme cat decizia noastra este aceea de a ne cununa religios, in fata lui Dumnezeu si nu optam pentru o casatorie umanista consider ca nu trebuie sa facem lucrurile doar pe jumatate.
Nu lasa lucrurile la voia intamplarii nici atunci cand alegi servicile foto-video pentru nunta, te invitam pe pagina StudioBlitz, acolo unde intotdeauna gasesti filmulete inspirate, de la alte nunti.
[…] Evitati sa purtati ceva mai ostentativ, amintiti-va ca ceremonia are loc intr-o biserica. In zilele noastre, rochiile negre sunt purtate la nunti. Evitati culoarea […]
[…] Interpretari moderne ale cununiei religioase, tolerate de Biserica […]