Gatitul miresei, un obicei incarcat de emotii

Articolul de fata va vorbi despre gatitul miresei, un obicei incarcat de emotii. Nuntile, indiferent de coltul lumii in care se desfasoara, sunt bogate in traditii si obiceiuri, iar nuntile romanesti nu se abat de la regula. Am vorbit, cu alte ocazii, despre cateva obiceirui de nunta din Romania, iar acum a venit momentul sa aflam ce se intampla, mai exact, cu gatitul miresei, ce presupune acest obice, cand are loc etc. Sunt lucruri interesante si importante pe care orice viitoare mireasa ar trebui sa le cunoasca. Desigur, am auzit despre acest obicei, insa poate sunt anumite detalii care inca ne sunt necunoascute. Sa vedem, asadar, ce putem afla despre gatitul miresei, un obicei incarcat de emotii.

Despre gatitul miresei, un obicei incarcat de emotii

Gatitul miresei are loc dimineata, la casa femeii ce urmeaza sa se casatoreasca, in camera in care a locuit si si-a petrecut copilaria. De regula, totul se intampla sub acordurile unei meldii create special pentru astfel de ocazii, una dintre ele fiind „Ia-ti mireasa ziua buna”. Cine nu o cunoaste? Insa, daca preferati altceva in locul faimosului cantec, atunci puteti alege fara probleme. Bineinteles ca acele momente in care mireasa este gatita sunt extrem de emotionante, atat pentru ea, din motive evidente, cat si pentru persoanele care participa la acel ritual. Mama miresei va fi si ea coplesita de emotii, avand in vedere ca fiica ei se casatoreste, va intemeia o familie, va avea un nou statut, nu mai este copilul de altadata.

Gatitul miresei, un obicei incarcat de emotii

Gatitul Miresei

De regula, la gatitul miresei participa mama acesteia, nasa si prietenele apropiate. Este mai mult un obicei simbolic acum, deoarece mirease, de regula, este deja machiata si coafata pentru marele eveniment, iar femeile care iau parte la acel ritual nu fac decat sa aduca mici retusuri.

Ce mai putem adauga despre gatitul miresei, un obicei incarcat de emotii? Potrivit traditiei, dupa ce mireasa este aranjata, i se da o oglinda pentru a se privi in ea. Dupa aceea, oglinda este acoperita cu un voal, iar pentru ca mireasa sa se mai admire din nou in acea oglinda, atunci mirele trebuie sa plateasca pentru ca obiectul sa fie descoperit pentru viitoarea lui sotie.

Tot acum, cand mireasa incalta pantofii, femeile necasatorite isi pot scrie numele pe talpile ambilor pantofi, si cand nunta va lua sfarsit, se va vedea care este numele care nu s-a sters, iar cea al carei nume este la fel ca in momentul in care a fost scris, aceea urmeaza sa se casatoreasca.

Gatitul miresei, un obicei incarcat de emotii

Gatitul Miresei

Acestea au fost informatiile despre gatitul miresei, un obicei incarcat de emotii. Poate pare o simpla traditie, insa lucrurile sunt mult mai complexe, pentru ca este vorba despre emotii, despre trairi interioare puternice. Atat mireasa, cat si persoanele apropiate ei vor fi coplesite de sentimente puternice. Si este normal sa fie asa, avand in vedere ca nunta este un eveniment important, insa tare frumos. Este momentul la care multe femei viseaza, inca din copilarie, si tocmai de aceea isi doresc ca totul sa iasa perfect.

Acum, dupa ce am aflat cateva informatii despre gatitul miresei, un obicei incarcat de emotii, sa vizionam cateva clipuri realizate de un videograf profesionist de nunta, si ele tot incarcate de emotii frumoase, pozitive.

Despre autor

Mihaela Gheorghe

1 Comentariu

Leave a Comment