Gătitul miresei, treaba nașei

Un obicei străvechi care se ține în ziua nunții  este gătitul miresei. Deși acest obicei se mai practică astăzi doar formal, el înfrumușețează ziua cea mare. Această tradiție simbolozează despărțirea fetei de casa părintească și trecerea într-o altă ipostază a ei, de la fată la femeie măritată.

Găteala miresei trebuie sa aibă loc în camera în care aceasta a crescut. Ea va fi ajutată să se îmbrace și să se aranjeze pentru marele eveniment de către mama ei, nașă și domnișoarele se onoare. Ele o vor ajuta să își potrivească rochia, să se machieze și să își aranjeze părul. Nașa va fi cea care va desăvârși ținuta miresei așezându-i coronița și voalul.

Înainte de a-și pune pantofii în picioare, mireasa îi va da domnișoarelor de onoare, iar acestea își vor scrie numele pe talpa lor. Se spune că fata al cărui numele care va rămânea până la sfârșitul nunții neșters va deveni viitoarea mireasă.

După ce mireasa este gătită primește o oglindă  pentru a se putea admira, doar că aceasta este acoperită. Mireasa va ieși cu ea afară la mire, iar acesta va trebui să plătească pentru ca aleasa lui să se poată privi.

Mireasa primește apoi din partea mirelui buchetul, iar ea va oferi la rândul ei cocoarde nasului, nașei și mirelui.

 

Despre autor

Echipa StudioBlitz

Numele meu este Sorin Latia, fondatorul www.studioblitz.ro si blog.studioblitz.ro. Iti urez bine ai venit pe website!

Leave a Comment