Suntem un popor foarte credincios, cu o incredere foarte mare in Biserica, dar suntem si un popor foarte traditionalist, plin de superstitii, si care da foarte mare importanta la „ce spune gura lumii”. Crestem cu niste „reguli” , cu niste stereotipuri, ajungem sa luam drept regula de baza un obicei, si uneori ducem un mit la rang de realitate. Cand vine vorba despre cununia religioasa, de la vecina, la soacra, fiecare are un cuvant de spus si pentru a da autoritate cuvintelor lor uneori apeleaza la argumente de ordin religios. Iata mai jos doua mituri despre cununia religioasa demontate de Biserica.
Rochia de mireasa trebuie sa fie alba si lunga. Mituri despre cununia religioasa demontate de Biserica
Crestem cu ideea ca rochia de mireasa trebuie sa fie neaparat alba si neaparat lunga, poate fiindca în mentalitatea colectivă există constrângeri de ordin religios. Daca ne vom dori o rochie de mireasa verde, si mai grav, o rochie de mireasa scurta, inevitabil unul din argumente va fi: nu poti merge la Biserica asa, ei bine trebuie sa stii că aceste reguli nu sunt impuse de către Biserică ci sunt mai degrabă o superstiție care a ajuns să se confunde cu o normă religioasă, personal am dezbătut cu mai mulți preoți acest subiect și răspunsul a fost de fiecare dată același: rochia de mireasă purtată în fața altarului, lungă sau scurtă trebuie să fie decentă.
Iata si o interpretare a „hainei de nuntă” din Evanghelie: „Nu avem nevoie de hainele acestea țesute din aur, care ne împodobesc trupul, ci de hainele acelea care ne împodobesc sufletul… Viața și fapta bună sunt haina de nuntă” (Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii la Matei, în vol. PSB 23, București 1994, 795-796).Sursa: Doxologia
Asadar, importante sunt virtutile sufletesti, ci nu haina pe careo imbraci in fata altarului, atata vreme cat aceasta este decenta.
Despre urarea Casa de piatra. Mituri despre cununia religioasa demontate de Biserica
Obisnuim sa le uram mirilor Casa de piatra, am auzit aceasta urare inca din copilarie, si am asociat-o inevitabil si fara sa gresim cu Biserica, si intr-adevar aceasta urare se pare ca isi are radacinile in Sfanta Evanghelie, dar trebuie stiut ca aceasta urare nu este singura care trebuie facuta mirilor, important este ca urarea sa fie facuta cu credinta si cu sufletul deschis . Daca dorim sa facem totusi aceasta urare, trebuie sa stim care este varianta corecta conform Ziarul Lumina:
Cred că folosirea acestei urări este nepotrivită cu situaţia celor doi protagonişti. Ea s-a extins cu caracter de sindrom şi la nivel naţional. Dar cei care urează “casă de piatră” nu se gândesc că mirii vor trăi într-o pivniţă. Ci că ei le doresc durabilitate în căsnicie şi această edificare a căminului lor să aibă durabilitatea unei citadele din piatră. Însă urarea este greşită, pentru că la origini ea aparţine Mântuitorului, mai exact în Sfânta Evanghelie după Matei, la capitolul VII, unde Domnul arată că omul înţelept îşi construieşte casa pe temelie de stâncă, nu din piatră, ci pe piatră, ceea ce indică seriozitatea intenţiilor şi a însuşirilor celor care îşi lucrează mântuirea fie în cadrul familiei sau comunităţii, fie singular. Remarca Domnului Hristos este mai corectă în a o întrebuinţa când îi felicităm pe miri cu “casă pe piatră”, iar nu “casă de piatră (…)”.
Noi va uram o casnicie lunga si fericita, in care pasii sa va fie calauziti de incredearea unul in celalalt dar si de credinta ca sunteti pe drumul cel bun, doar unul langa celalalt.
In continuare, te invit pe pagina StudioBlitz pentru a urmari trailere de la nunti pline de farmec si inspiratie.
[…] Doua mituri despre cununia religioasa demontate de Biserica. […]
[…] Doua mituri despre cununia religioasa demontate de Biserica. […]