Am discutat despre traditii la nunta, mire, mireasa, logodna, cununie religioasa, chiar si luna de miere, insa pana acum nu am vorbit despre domnisoara de onoare asa ca o vom face acum caci nu este deloc de neglijat acest subiect.
Rolul domnisoarei de onoare este ca aceasta sa se ocupe in primul rand de buna-starea miresei, fiindu-i si prietena( de regula mireasa alege ca si domnisoara de onoare o prietena necasatorita), atat pe parcursul nuntii cat si inainte ca nunta sa aiba loc. Poate ca aceasta va fi rugata de mireasa sa o ajute la alegerea rochiei, iar cand vine vorba de rochia pe care o va purta domnisoara de onoare, s-ar putea ca aceasta sa fie aleasa tot de mireasa. Daca mireasa alege un anumit model pe care doreste sa-l poarte domnisoara de onoare in ziua nuntii, rochia va fi platita de ea, daca nu, aceasta isi va cumpara singura rochia pentru cea mai importanta zi din viata prietenei sale.
Ca prietena a miresei, dar si avand rolul de domnisoara de onoare, este cumva obligata sa acorde tot sprijinul moral miresei care are nevoie de sfaturi si incurajari pentru a diminua emotiile de care se lasa coplesita orice femeie intr-o zi atat de importanta precum casatoria cu jumatatea ei.
O va ajuta cu lista pentru invitati, alegerea locatiei si de ce nu cu mici sfaturi din experientelor altor prieteni, sau poate va veni chiar cu idei inspirate de la oameni celebri. Este foarte important ca domnisoara de onaore sa se implice fara sa stea pe ganduri pentru ca daca a fost aleasa sa aiba acest rol la nunta prietenei sale, inseamna ca este un om in care s-a pus toata increderea.
Tot ea va fi si cea care va organiza petrecerea burlacitelor, fiind persoana care ii cunoaste cel mai bine gusturile in materie de cadouri, petreceri si localuri. Trebuie sa tina cont ca aceasta petrecere va ramane multi ani, poate chiar pentru totdeauana ultima amintire dinainte ca prietena ei sa se casatoreasca, amintire la care vor tine amandoua.
In ziua nuntii, domnisoara de onoare are rolul de a veni inaintea tuturor invitatilor si de a ajuta mireasa sa se pregateasca pentru intalnirea cu alesul ei si cu invitatii. La cununia civila va fi mana dreapta a miresei si va servi invitatii cu bomboane, sampanie si va avea grija de florile primite de mireasa. In drum spre biserica domnisoara de onoare impreuna cu cavalerul de onoare vor purta lumanarile si in unele cazuri vor fi alaturi de miri si nasi in fata altarului. Iar la petrecere are sarcina de a primi toti invitatii si de a-i conduce catre locurile la care sunt repartizati sa stea.
In concluzie domnisoara de onoare are un rol foarte important la nunta la care este aleasa sa participe si trebuie sa se ocupe in primul rand de nevoile pe care le are mireasa pentru ca aceasta pe langa faptul ca este cea mai importanta, este si prietena ei cea mai buna. Orice mireasa isi va alege ca si domnisoara de onoare cea mai buna prietena, astfel ca aceasta chiar este un om important la nunta.