Despre steagul si bradul de nunta

Cu totii stim ca in jurul nuntilor au aparut de-a lungul timpului diferite obiceiuri, traditii si superstitii. Ele exista in fiecare tara, pe fiecare continent. La noi in tara sunt multe astfel de traditii si obiceiuri. Despre unele dintre ele vom afla din acest material. Iata ce trebuie sa stii despre steagul si bradul de nunta.

Despre steagul si bradul de nunta

Cu ceva timp in urma, petrecerile legate de nunta incepeau inainte de marele eveniment. Mai exact, cu o spatamana inainte de nunta. Existau doua obiecte, simboluri, care le comunicau celorlalti ca in cadrul unei familii urmeaza sa aiba loc un eveniment atat de impoortant. Este vorba despre steagul de nunta, intalnit in zona Transilvaniei si despre bradul de nunta, care se intalneste in Oltenia, dar si in Moldova.

Despre steagul si bradul de nunta

Despre steagul si bradul de nunta

Potrivit obiceiului, cu o saptamana inainte de nunta, nasul trebuia sa tocmeasca un tanar (stegarul), pentru a face steagul de nunta. Acesta era ajutat de cateva fete. Cu o seara inainte de marele eveniment, steagul trebuia sa fie pus in poarta celui care era nas de cununie. Se pare ca in zona Sibiului erau facute cate doua steaguri. Unul pentru fiecare dintre miri. Femeile erau cele care incepeau sa le faca in joia dinaintea nuntii. Flacaii erau cei care terminau steagurile in seara de sambata. Cand steagurile erau gata, incepeau jocurile si voia buna.

Steagul era alcatuit dintr-un bat. De el erau prinse naframe, panglici de diferite culori, cununi realizata din iedera ori din vita de vie, dar si cativa clopotei. Stegarul era cel care ducea steagul in fruntea nuntasilor. De asemenea, tot el era cel care il punea la intrarea in curtea mirelui. Tot stegarului ii venea rolul de a juca steagul in fata bisericii. La finalul ceremoniei religioase, dupa ce nuntasii ajungeau in locul in care avea loc petrecerea de nunta, steagul era infipt in acoperisul casei. Ramanea acolo pana in ziua urmatoare. Atunci era desfacut, iar prietenele celei care s-a casatorit primeau panglicile si naframele care au intrat in compozitia steagului de nunta.

CITESTE SI: Traditii de nunta care vor supravietui timpului

CITESTE SI: Totul despre noaptea nuntii

Despre steagul si bradul de nunta

Despre steagul si bradul de nunta

In Oltenia si in Moldova exista obiceiul impodobirii bradului de nunta. In seara dinaintea marelui evebiment, tinerii, baieti si fete, mergeau la mire sau la mireasa si impodobeau brazii de nunta. Se faceau doi brazi pentru mireasa, doi pentru mire si doi brazi pentru nasi. Fetele puneau in brazi panglici de diferite culori, naframe, beteala, clopotei. In varful bradului era pus un cozonac. De asemenea, se punea si o sticla de tuica.

Dupa ce brazii erau impodobiti, tinerii se luau la intrecere pentru a ajunge in varf si pentru a lua tuica. Cel care reusea sa faca asta primea cozonacul drept premiu. Cand petrecerea lua sfarst, brazii erau lasati la poarta pana cand se uscau. Era un semn ca acolo avusese loc recent o nunta.

Acestea au fost informatiile despre steagul si bradul de nunta. Iar acum, la final, inainte de a pune punct materilaului, te invit sa accesezi si pagina StudioBlitz pnetru a viziona cateva clipuri de nunta realizate de un videograf profesionist.

Despre autor

Mihaela Gheorghe

1 Comentariu

Leave a Comment