Lumânările de cununie

Cununia religioasă este un eveniment foarte important, iar acest lucru nu se poate întâmpla dacă nu există lumânările de cununie. Aceste lumânări, se mai numesc și făclii, pentru că sunt simbolul credinței care se presupune că îi însoțește pe miri nu numai la cununia religioasă, ci și mai târziu, în viața de zi cu zi.

Daca vrei sa vezi si mai multe filme studioblitz te invitam la noi pe site

Lumânările de cununie si rolul lor

Lumânările de cununie aprinse, simbolizează puritatea sufletească, dar și puterea credinței, atât la cununia românească, cât și la cununia religioasă la lipoveni.  Se spune că lumina de la aceste lumânări va călăuzi pașii mirilor, iar nașii vor fi mereu acolo, să-i susțină și să le apere iubirea, ajutându-i să depășească obstacolele.

De asemenea, focul lumânărilor de la cununie mai reprezintă și focul iubirii mirilor și modelul luminos al nașilor de cununie ca părinți spirituali, care au datoria să se îngrijească de bunul mers al căsniciei finilor.

nuntatraditionala.ro-Lumânările de cununie.

nuntatraditionala.ro-Lumânările de cununie.

 

Cine cumpără lumânările de cununie

Dacă vreți să faceți totul ca la carte, lumânările de cununie trebuie să fie cumpărate că către nașii voștri. Bineînțeles că acest lucru nu este obligatoriu, le puteți cumpăra și voi dacă nu țineți cont de asemenea lucruri, însă în general, nașii au obligația de a cumpăra lumânările de cununie.

Daca vrei sa vezi si mai multe filme studioblitz te invitam la noi pe site
lumânările de cununie

lumânările de cununie

Cine duce lumânările de cununie

Lumânările de cununie, pe drumul spre biserică, sunt duse de către domnișoarele de onoare și cavalerii voștri. La biserică, după ce preotul le aprinde de la sfeșnic, ele sunt ținute de nașii, pe parcursul slujbei de cununie. După ce se termină ceremonia, mirii vor ieși cu lumânările de cununie în mâini, semn că ei au devenit o familie.

nuntatraditionala.ro mirii

nuntatraditionala.ro mirii

Ce faci după nuntă cu lumânările de cununie

După nuntă, în a 8-a zi, nașii își scot finii la biserică. Lumânările de cununie îi însoțesc și vor rămâne acolo. La biserică se citește o rugăciune specială acestui moment, iar lumânările rămân la biserică pentru a fi folosite acolo. De aceea, conform www.ortodoxia.me, preoții recomandă ca lumânările de cununie să fie din ceară curată, pentru a putea fi folosite la slujbe. Lumânările de cununie din parafină nu pot fi folosite căci ele fumegă și picură excesiv.

nuntatraditionala.ro

nuntatraditionala.ro

Împortant nu este în mod neapărat dusul lumânărilor de cununie la biserică,  cât este acea moliftă care se citește mirilor. Nu uitați că lumânările de cununie, în caz că sunt lăsate la biserică, acestea vor servi la diverse slujbe.

După cum ați văzut, lumânările de cununie au o semnificație anume, așa cum  o au cununiile și chiar voalul miresei. Farmecul nunților românești constă exact în aceste mici detalii, care fac diferența între nunțile noastre și nunțile altor popoare.

Daca vrei sa vezi si mai multe filme studioblitz te invitam la noi pe site

În legătură cu lumânările de cuninie, există și o superstiție, care spune că în cazul în care lumânările s-au rupt, asta înseamnă că se poate rupe unirea dintre cei doi îndrăgostiți. Odată cu ruperea lumânării, se rupe armona, iubirea și pot apărea mar probleme în cuplu, ce pot duce la despărțire.

Dacă doriți să știti mai multe despre lumânările de cununie, vă invit pe www.doxologia.ro, iar dacă vă interesează mai multe modele de lumânări, intrați aici.

 

Despre autor

M Olga

1 Comentariu

Leave a Comment