De ce nu se face nunta in post?

Dupa cum stim, Biserica Ortodoxa nu accepta oficializarea nuntilor in post. Asta inseamna  perioada mai mica din sezonu cald pentru nunti, dar si preturi mai mari la resaurantele care rganizeaza nunti. Cu siguranta te-ai intrebat si tu de ce  de ce nu se poate săvârşi cununii religioase chiar şi în post? Răspunsul la această întrebare poate veni, conform Ziarului Lumina din cel puţin două puncte de vedere.

De ce nu se face nunta in post?

De ce nu se face nunta in post

De ce nu se face nunta in post

În primul rând, nu se pot săvârşi nunţi în post pentru că această perioadă de postire se referă, atât la postirea sufletească cât şi la cea trupească, iar postirea trupească nu are în vedere numai abţinerea de la anumite mâncăruri şi băuturi într-o anumită perioadă, ci şi la abstinenţa conjugală a soţilor. Deşi Sfântul Apostol Pavel ne spune că “nunta este cinstită întru toate şi patul nespurcat” (Evrei 12, 4), abstinenţa soţilor în perioada postului are în vedere pregătirea acestora pentru împărtăşirea cu Sfintele Taine în chiar ziua Praznicului, or, pentru primirea Sfintei Împărtăşanii trebuie şi această pregătire trupească prin înfrânarea conjugală. Aşadar, nu împreunarea soţilor este un păcat înaintea lui Dumnezeu, căci “taina aceasta mare este… în Hristos şi în Biserică”, ci nesocotirea Sfintei Împărtăşanii, a cărei primire o aşteptăm la sfârşitul postului, dacă nu ne pregătim cuviincios pentru ea, atât sufleteşte, cât şi trupeşte.Săvârşirea Tainei Cununiei implică în mod obligatoriu şi bucuria întâlnirii trupeşti a soţilor în zilele ce urmează săvârşirea acestei Sfintei Taine. Dacă ei trebuie să trăiască în deplină curăţie şi feciorie până la primirea Tainei Nunţii, după săvârşirea acestei Sfinte Taine, tinerii soţi se pot bucura acum şi de întâlnirea lor trupească.

Or, întâlnirea aceasta trupească nu este compatibilă cu perioada postului, tocmai în ceea ce priveşte pregătirea creştinilor pentru primirea Sfintei Taine a Împărtăşaniei. – Conform Ziarului Lumina.

Asadar Biserica are 2 motive, mari pentru care refuza oficierea casatoriei religioase in post:

  •  Nunţile nu se pot face în post, pentru că prejudiciază abstinenţa soţilor în perioada postului.
  •  Nunţile nu se pot săvârşi în post pentru că întotdeauna slujba religioasa  este urmată de petreceri, de multe ori prea zgomotoase,
  • Ar fi si al treilea motiv, nu ne putem imagina o masă de nuntă cu mâncare de post, ori biserica nu ar avea cum sa incurajeze mesele copioase cu carne in zilele de post.In plus atmosfera exuberantă a nunţii este in  totală contradicţie cu atmosfera de sobrietate ce caracterizează perioada postului.
Sursa: FocusfilmStudio De ce nu se face nunta in post

Sursa: FocusfilmStudio De ce nu se face nunta in post

Pornind de la aceste considerente , înţelegem că nunta nu poate fi săvârşită în post nu pentru că postul ar constitui o oprelişte în calea săvârşirii unei Casatorie Religioase , ci pentru că atât atmosfera care urmează nunţii, cât şi vieţuirea soţilor după savarsirea cununiei religioase  nu sunt în armonie cu atmosfera duhovnicească pe care o propune perioada unui post liturgic. Asadar, daca punem accent pe latura religioasa a uniunii noastre, trebuie sa tinem cont de toate cele spuse mai sus. In plus, Biserica recomanda Oficierea casatoriilor in zilele de Duminica, ci nu Sambata asa cum  aleg majoritatea tinerilor.

In continuare, te invit pe pagina StudioBlitz, aclo unde vei gasi, intotdeauna, cele mai inspirate filmari de la nunti.

Citeste si:

Calendar nunti 2020. Cand nu se fac nunti in 2020

Doua mituri despre cununia religioasa demontate de Biserica.

Ce spune Biserica despre casniciile care se destrama

Sursa: FocusfilmStudio De ce nu se face nunta in post

Sursa: FocusfilmStudio De ce nu se face nunta in post

 

Despre autor

C. Alina

Leave a Comment