Cununia religioasă la lipoveni

Cununia religioasă la lipoveni este înconjurată de o magie aparte, pentru că este plină de simbolistică, începând de la îmbrăcăminte și până la fiecare gest care se face. Mai mult, cununia religioasă este extrem de importantă pentru tinerii căsătoriți.

Cununia religioasă la lipoveni

Ca să începem cu începutul, pentru ca totul să fie în ordine pentru cununia religioasă la lipoveni, pentru ca părinții să fie mândri și pentru ca preotul să ia mirii de acasă și să-i ducă la biserică, aceștia nu au voie să trăiască împreună înainte de nuntă. Ei trebuie să fie curați și, se cere ca mireasa să fie virgină.

Pregătirea mirilor

Cununia religioasă la lipoveni, ca și petrecerea de nuntă, are loc duminică. Totul începe dis de dimineață, când prietenele miresei vin la ea pentru a-i împleti pentru ultima dată coadă cu panglică roșie. Se cântă, se plânge și se împletește coada, momentul fiind asemănător cu „Ia-ți mireasă ziua bună„. De asemenea, aici puteți citi despre logodna la lipoveni.

casa-moment simbolic

casa-moment simbolic

Mirele, împreună cu nașii, ajunge la mireasa acasă pentru a o cumpăra, moment simbolic, care este plin de haz. După ce se termină cu târguirea, iar fratele sau sora miresei, cât și cea mai bună prietenă, dau mireasa în schimbul unei sume de bani, se bea un pahar de vin și se bate palma.

Daca vrei sa vezi si mai multe filme studioblitz te invitam la noi pe site
rascumpararea

rascumpararea

Mireasa își ia rămas bun de la toți, își cere iertare de la toți, se îmbracă în straiele bisericești și cu mătania în mână, împreună cu mirele, nașii, părinții ei și preoții, se închină și pleacă spre biserică, pentru a se realiza cununia religioasă la lipoveni.

Drumul spre biserică

Slujba de cununie este una dintre Slujbele Taine, drept urmare, nu participă multă lume la cununia religioasă la lipoveni. Pe drum, preoții și câțiva băieți din cor cântă cântece bisericești, mama miresei duce un colac, iar tatăl miresei duce icoana miresei, care ulterior, va fi dusă de către miri, după cununia religioasă la lipoveni.

cununia la lipoveni

cununia la lipoveni

Este important ca mirii să aibă stomacul gol. Ei nu vor bea nici apă și nici nu vor mânca nimic, căci vor primi vin sfințit, considerat ca o împărtășanie. De asemenea, se duc la biserică prosoape, baticuri, verighetele, vin și obiectele necesare pentru părul miresei.

Slujba de cununie

Cununia religioasă la lipoveni se poate face doar de 3 ori și este în limba slavonă. În cazul în care unul dintre miri este la a doua cununie, cununia nu i se mai pune pe cap, ci pe umăr.

Daca vrei sa vezi si mai multe filme studioblitz te invitam la noi pe site
cununia religioasă la lipoveni-cununiile

cununia religioasă la lipoveni-cununiile

Despre hainele în care se cunună mirii am vorbit aici, drept urmare, voi puncta câteva aspecte referitoare la cununia religioasă la lipoveni.

În primul rând, „chicica” este cea care face diferența dintre o domnișoară și o femeie măritată, așa că, în timpul slujbei se face o pauză, moment în care nașa desface coada miresei și o împletește în două cozi mai mici, le strânge în creștetul capului în formă de cerc, peste care pune această „chicica” și un „caseac”, un alt obiect specific.

chicica

La cununia religioasă la lipoveni, în timpul slujbei, mirii stau pe un batic, iar preotul le împreunează mâinile, punând un prosop peste și se pun verighetele într-un fel anume, căci mireasa primește verigheta mirelui și invers, iar abia la sfârșit, ei pot face schimbul.

Un ultim lucru de precizat este paharul din care părintele dă mirilor vinul. După ce fiecare dintre tinerii căsătoriți beau câte 3 guri, preotul sparge paharul.

paharul

După cununia religioasă

După ce slujba de cununie se termină, preotul ține o mică predică pentru tinerii căsătoriți, le urează toate cele bune, le înmânează actul care atestă că a avut loc cununia religioasă la lipoveni, le dă lumânările de cununie și icoana miresei, iar ei, alături de nași, pleacă spre casa mirelui.

Cununia religioasă la lipoveni-predica

Cununia religioasă la lipoveni-predica

Aici, este o altă tradiție cu care rușii-lipoveni se mândresc. Mama mirelui așteaptă mirii cu un colac pe care se pune sare, iar tatăl îi întâmpină cu icoana mirelui. Mirii, odată ajunși, se închină la icoană, o pupă și își pupă tatăl, iar mai apoi pupă colacul, sarea și mama.

primirea de la cununie

Cununia religioasă la lipoveni are anumite etape care trebuie să fie respectate întocmai și este fascinantă grație tradițiilor care se păstrează cu sfințenie. Pentru mai multe detalii despre acest subiect, puteti intra aici și pe site ul www.exploredobrogea.com.

Despre autor

M Olga

Adauga un comentariu

Leave a Comment