Cine plateste la nunta
Intr-un articol mai vechi am mai discutat pe acest subiect legat de faptul ca pe vremuri cheltuielile nuntii se imparteau cumva intre miri, parintii miresei si era foarte clar cine plateste nunta. Timpul a trecut, obicieiurile s-au mai schimbat, gandirea de asemenea, astfel ca azi, majoritatea tinerilor muncesc ani de zile pentru a-si organiza nunta fara a accepta sau a apela la familii, asa ca nu se mai pune problema cine plateste nunta.
Dar sa presupunem ca mai sunt tineri care se lasa ajutati de prieteni, familie si sa aflam si noi cine, ce responsabilitati are, cine plateste nunta.
Prietenele- de obicei inainte de nunta, acestea organizeaza o petrecere speciala pentru viitoarea mireasa, numita petrecerea burlacitei. Normal aceasta petrecere trebuie platita de prietenele miresei, cele care organizeaza aceasta petrecere.
Prietenii- La fel ca sin cazul miresei, nici prietenii mirelui nu se lasa mai prejos si organizeaza petrecerea burlacului in cinstea celui ce urmeaza sa se casatoreasca. Aceasta petrecere va fi platita de prietenii mirelui.
Mireasa- Aceasta va plati atat coafura si machiajul ei cat si cele pentru domnisoara de onoare, dar va cumpara si un cadou pentru fata ce-i va fi domnisoara de onoare la nunta. Tot ea va plati si verigheta mirelui si impreuna cu mirele va participa la cheltuielile pentru invitatii, luna de miere si cadoul nasilor.
Mirele- Se spune ca barbatii au mai multe responsabilitati asa ca incep inclusiv din ziua nuntii. Mirele va achita costumul de nunta, pantofii si accesoriile, cadoul pentru cavalerul de onoare, cununia civila, muzica de la cununia civila( daca aceasta are loc inainte de nunta propriu-zisa) si decorurile pentru cununia civila. De asemenea, buchetul miresei, buchetul nasei si buchetul domnisoarei de onoare vor fi cumparate tot de mire.Tot el va asigura cheltuielile pentru luna de miere, verigheta miresei, transport, cazare invitati( daca este cazul), si impreuna cu mireasa va participa la achitarea cadoului pentru nasi, invitatiilor, marturiilor si cheltuielilor din vacanta in care vor merge dupa nunta.
Parintii miresei- pe umarul acestora sunt cele mai grele responsabilitati din punct de vedere financiar, pentru ca vor plati aproape tot ce inseamna nunta, incepand cu rochia miresei , pantofii si toate accesoriile, cameraman nunta, fotograf nunta, locatie, meniu, muzica, bauturi si tortul miresei.
Nasii – fiind parinti spirituali au si ei anumite lucruri de platit, cum ar fi : voalul si diadema miresei, lumanarile pentru cununia religioasa si taxa in biserica la cununia religioasa.
Desigur ca aceste lucruri nu sunt obligatorii, legat de cine plateste la nunta. Ele tin de fiecare familie in parte. Sunt familii care nu pot ajuta la nunta fiicei lor, sunt copii care nu accepta ajutorul parintilor si sunt si nasi care participa la nunta finilor cu mult mai mult de atat.
Acestea sunt doar niste informatii despre cine plateste la nunta, unele dintre ele inca se respecta cu strictete si in zilele noastre.