România este cunoscută la nivel mondial drept o tară extrem de religioasă, conform recensământlui din 2011 doar 3% din populația tării noastre s-a declarat ca fiind atee. Nunțile la români încep cu slujba religioasă, în fața altarului și a lui Dumnezeu. Cum începe însă nunta unui cuplu care fie nu crede în Dumnezeu fie neagă autoritatea Bisericii? Ca răspuns la această întrebare în 2014 s-au lansat oficial la Expomariage, ceremoniile laice.
Ce sunt ceremoniile laice?
Popularizate sub numele de ceremonii umaniste, de la denumirea principalului serviciu de acest gen din România, ceremoniile laice se adresează cuplurilor nereligioase care își doresc să marcheze simbolic un eveniment important din viața lor, fie că este vorba despre căsătoria cu persoana iubită sau nașterea unui copil. Fiecare ceremonie umanistă este creată special pentru cei care au ales-o , în urma unei colaborări între oficiant și persoanele implicate.
Asemeni ceremoniei religioase şi ceremoniile laice sunt simbolice. În faţa legii, singura ceremonie care contează fiind cea din faţa ofiţerului stării civile. În rest, este alegerea fiecăruia ce alt tip de ceremonie doreşte să facă. În România, tradiţia ortodoxă cerea ca, după cununia civilă, să existe o ceremonie religioasă, care are anumite reguli , nu se poate oficia în timpul posturilor, mirii trebuie spovediţi înainte să fie cununaţi, naşii trebuie să fie căsătoriţi etc. și poate regula cea mai contestată de tinerii căsătoria religioasă nu se oficiază decât în fața altarului. Deși există preoți care acceptă să oficieze căsătorii la malul mării, pe marginea piscinei sau într-o pădure cu decor romantic, aceștia sunt destul de greu de găsit. Biserica ortodoxă nu est de acord cu aceste practici , nu se fac derogări de la această regulă și trebuie stiut că acei preoti oficiază pe sub mana acest tip de căsătorii.
Ceremoniile laice este una mult mai permisivă, este un eveniment festiv, pentru oamenii care simt că filosofia umanistă reflectă credinţa lor în iubire şi respect reciproc, precum şi faţă de semenii lor şi lumea în care trăim.
Ceremoniile laice sunt mai scurte decât cele religioase şi se construiesc după dorinţa clienţilor, cu sprijinul şi experienţa oficianţilor ceremoniei. Serviciul este disponibil şi pentru persoane de acelaşi sex.
Am visat la o ceremonie laică încă de când am început să ne plănuim nunta. Dar nu prea speram să găsim așa ceva în România. Când wedding planner-ul nostru ne-a spus despre Ceremonii Umaniste am fost încântați! A fost o surpriză greu de imaginat! Ceremonia a fost frumoasă, foarte emoționantă și am primit nenumărate complimente de la invitații noștri. Am recomandat Ceremonii Umaniste tuturor cunoscuților! – declară in rubrica de testimoniale o tânără care a optat pentru ceremonia laică pentru ziua nunții.

ceremoniile laice
Conform organizatorilor de ceremonii umaniste, onorariul unui oficiant este de minim 1.000 de lei, suma urmând să fie facturată, iar în acest pachet sunt incluse întâlnirile preliminare pentru stabilirea detaliilor, repetiţia evenimentului, un document simbolic de căsătorie, dar şi un stilou personalizat cu care mirii vor semna jurămintele. Împreună cu oficiantul, mirii vor alege discursul pentru ceremonia în sine. Poate avea o tematică, ei vor hotărî cum vor să arate evenimentul. E cel mai frumos moment din viaţa lor şi atunci e normal să aibă putere de decizie. De asemenea, timpul de desfăşurare, dar şi locaţia sunt stabilite de cuplu”, mai explică iniţiatoarea proiectului într-un moment în care Biserica interzice ceremoniile oriunde în afara lăcaşelor de cult.
După ceremoniile laice nunta se desfășoară la fel ca și în cazul ceremoniilor religioase. Urmează încântătoare ședințe foto pentru miri, dans și o adevărată sărbătoare a iubirii. Trebuie să mărturisesc că deși sunt o persoană religioasă și nu aș fi renunțat pentru nimic în lume la emoția de a spune da în fața lui Dumnezeu, pozele din timpul ceremoniilor laice arată cu adevărat wow.
Oricare ar fi tipul de ceremonie pentru care optezi, pe pagins StudioBlitz iți vei găsi inspirația.

ceremoniile laice
[…] cel mai mare trend in materie de nunti, trend care a incurajat inmultirea casatoriilor laice . Ne dorim nunti de vis, nunti ca in filme, sa punem DA, tinandu-ne de mana pe malul marii, sau […]