Nunta este un moment extrem de important în viaţa oricărui cuplu, presărat cu diverse tradiţii păstrate de-a lungul anilor. Indiferent că vorbim despre obiceiuri încărcate de romantism, obiceiuri bizare ori unele de-a dreptul dezgustătoare, toate au acelaşi scop: să aducă fertilitate, fericirea şi prosperitate proaspeţilor însurăţei. Ziarul Libertatea ne prezintă cele mai ciudate tradiții din lume legate de acest eveniment.
Cele mai ciudate tradiții din lume
Somalezii își bat proaspetele neveste în cap…
Arhaicele obiceiuri barbare supravieţuiesc în Somalia, unde mirele trebuie să-şi lovească mireasa în cap în timpul ceremoniei nupţiale, pentru ca aceasta să ştie de la bun început că trebuie să i se supună toată viaţa. Sperăm doar că, în timpurile noastre, gestul este doar unul simbolic şi nu provoacă leziuni şi durere.
În Insulele Cook, mireasa traversează o punte vie
15 insule situate în Pacificul de Sud sunt reunite într-un stat cu circa 19.000 de locuitori, denumit Insulele Cook. Aici se păstrează vie o străveche tradiţie de nuntă, care cere ca mireasa să ajungă la mirele ei călcând pe un covor… de trupuri umane. Rudele şi prietenii de sex masculin ai celor două familii se întind pe pământ şi fac un pod pe care păşeşte tânăra până la locul în care o aşteaptă alesul ei.
În India, urâtele primesc drept soţ un câine sau un ţap
În unele zone din India persistă, şi în zilele noastre, o superstiţie potrivit căreia fetele lipsite de vino-ncoa sau cele care s-au născut cu malformaţii ar fi posedate de “Ucigă- l toaca”. Sau ar fi blestemate de fantome. Iar singura modalitate de a le elibera de blestem ar fi cununia cu un animal domestic – de regulă, un câine sau un ţap. Bietele tinere sunt gătite ca orice mireasă şi suportă întregul ceremonial, chit că “mirii” lor au patru picioare. Ceremonia respectă toate datinile şi este la fel de costisitoare ca o nuntă. După un timp, când obştea consideră că tinerele “soţii” sunt “purificate”, iar animalele şi-au îndeplinit misiunea de a speria spiritele rele, fetelor li se permite, în sfârşit, să îşi găsească soţi… umani.
Inelul de logodnă stă pe un deget de la picior
Tot în India, verigheta sau inelul ce consfinţeşte uniunea cuplului e purtat de mireasă nu pe inelar, ci pe un deget de la picior. Şi mai există o diferenţă: acest inel semnifică numai oficierea logodnei. Urmează alte ritualuri, în care familiile celor doi fac schimb de dulciuri şi de cadouri, apoi ceremonia propriu-zisă de nuntă, care se încheie cu ghirlandele de flori pe care mirii şi le petrec unul altuia pe după gât – simbol că s-au acceptat reciproc ca parteneri de viaţă.
Cuplurile malaysiene nu merg trei zile la toaletă
Însurăţeii din cadrul unei comunităţi malaysiene – Tidong din Sandakan, Sabah – au nevoie de multă tărie sufletească şi trupească pentru a porni cu dreptul în viaţa de cuplu. O tradiţie cel puţin bizară le interzice să folosească toaleta timp de trei zile şi trei nopţi, pentru a nu avea ghinion în căsnicie! Dacă vreunul dintre ei nu respectă tradiţia, se spune că mirii vor divorţa, le vor muri copiii sau vor fi infertili. Pentru a face faţă provocării, cei doi nu mănâncă şi nu beau aproape deloc în timpul ceremoniei nupţiale şi în următoarele zile.