Ce trebuie sa stii despre alaiurile de nunta

De-a lungul timpului au aparut mai multe obiceiuri, traditii si superstitii de nunta. In Romania exista multe astfel de obiceiuri, traditii si superstitii de nunta. Unele persoane inca le respecta, insa altele prefera sa treaca peste ele in timpul marelui eveniment. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca acestea difera in functie de zona tarii. In acest material voi vorbi despre alaiurile de nunta in functie de diferitele zone ale tarii. Iata ce trebuie sa stii deste acest subiect, mai ales daca preferi sa respecti traditiile. Iata despre ce este vorba.

teilor.ro

Ce trebuie sa stii despre alaiurile de nunta

Alaiurile de nunta sunt impartite, in functie de traditiile din fiecare zona a tarii. Astfel, exista alaiul de nunta al mirelui, alaiul de nunta al miresei si alaiul de nunta al nasilor.

Ce trebuie sa stii despre alaiurile de nunta

Ce trebuie sa stii despre alaiurile de nunta

In Moldova se obisnuieste ca mirele sa plece dimineata de acasa, insotit de flacai. Toti merg impreuna spre casa nasilor. Dupa aceea, dupa ce nasii se alatura alaiului, toti merg impreuna la casa miresei pentru a o lua.

Dupa aceea, alaiul, care se mareste, va ajunge la biserica. Dupa ce ia sfarsit cununia religioasa, alaiul se va imparti in doua grupuri mai mici. Intr-un grup va fi mirele, care merge impreuna cu nasii si cu parintii sai la el acasa. In cel de-al doilea grup se afla mireasa insotita de parintii ei. Si acestia vor merge la ei acasa. Dupa aceea, seara, ei se vor indrepta catre casa mirelui. Acolo se va pune o masa mare.

teilor.ro

In Transilvania traditia este putin diferita. In aceasta zona a tarii se obisnuieste ca nasii sa mearga la casa mirelui pentru a-l lua pe acesta. Dupa aceea, cand mirele se alatura alaiului, toti merg impreuna la casa miresei pentru a o lua si pe ea. Dupa ce se sfarseste cununia, mireasa va merge la casa mirelui. Insa alaiul va merge la mireasa acasa. Spre seara vor ajunge la casa mirelui parintii si rudele miresei. Fiecare va aduce cate un dar pentru noua familie intemeiata in acea zi.

CITESTE SI: Despre steagul si bradul de nunta

Ce trebuie sa stii despre alaiurile de nunta

Ce trebuie sa stii despre alaiurile de nunta

CITESTE SI: Totul despre noaptea nuntii

In Oltenia exista obiceiul potrivit caruia imediat dupa logodna mireasa sa mearga la casa mirelui. Iar in ziua nuntii, pentru a se forma alaiul de nunta, se intalnesc numai alaiurie nasilor si alaiurile mirilor. Insa, daca mireasa era luata de acasa chiar in ziua nuntii, atunci in cazul alaiului de nunta se proceda la fel ca in alte zone ale tarii.

Asa cum am vazut mai sus, obiceiurile sunt putin diferite in functie de zona in care are loc nunta. Insa diferentele nu sunt foarte mari. Acum, unii miri prefera sa nu mai respecte anumite traditii si obiceiuri de nunta. Insa altii inca mai cred in ele si aleg sa le includa in cadrul marelui eveniment.

teilor.ro

Acestea sunt informatiile pe care trebuie sa le cunosti despre alaiurile de nunta, mai ales daca urmeaza sa te casatoresti si iti doresti sa respecti astfel de traditii si obiceiuri. Iar acum, la final, inainte de a incheia materielul, te invit sa accesezi si pagina StudioBlitz pentru a viziona cateva clipuri de nunta realizate de un vidoegraf profesionist. Vizionare placuta!

Despre autor

Mihaela Gheorghe

Leave a Comment