Bărbieritului mirelui sau trecerea de la flăcău la bărbat

Deși această tradiție se mai urmează doar în zonele rurale, celor care își doresc o nuntă autentic românească, le recomandăm să urmeze și obiceiul conform căreia ginerică trebuie trecut prin  ritualul bărbieritului. Acest ritual face parte din inițierea mirelui pentru viața de familist.

Tradiția spune că în dimineața zilei cele mari, cavalerii de onoare ai mirelui,însoțiți de lăutari, pornesc înspre casa mirelui unde îl pregătesc pe mire pentru marele eveniment. Viitorul mire va fi așezat pe un scaun, iar sub un picior va ține ascunși banii pentru plata celui care va îndeplini această frumoasă tradiție. Pe tot parcursul ritualui nuntașii vor încerca să îi fure banii de sub pantof, el trebuind sa aibe grija de ei dovedind astfel ca va putea avea grijă și de mireasa lui. Un băiat necăsătorit îl va bărbieri pe ginerică în acest timp. Acest gest simbolizează trecerea de la flăcău fără griji al mirelui, la bărbat și cap de familie.

Despre autor

Echipa StudioBlitz

Numele meu este Sorin Latia, fondatorul www.studioblitz.ro si blog.studioblitz.ro. Iti urez bine ai venit pe website!

1 Comentariu

  • […] Nunta – cea mai importanta zi din viata unei persoane, in care se sarbatoreste alaturi de familie si de prieteni legatura creata cu persoana iubita, cu sufletul pereche. Dar inainte de nunta, inainte de petrecerea propriu-zisa, multe cupluri mai au o mica petrecere, in care se sarbatoreste ultima noapte de burlacie, de “libertate”, alaturi de cei mai apropiati prieteni, petrecerea burlacilor si petrecerea burlacitelor. […]

Leave a Comment