Traditii de nunta Moldova

Fiecare parte a tarii noastre are traditii specifice, incluzand si nunta. Daca sunteti un cuplu traditional si va doriti o nunta rustica, care sa respecte traditii de nunta Moldova, voi inceraca sa va ghidez prin acest articol.

Daca vrei sa vezi si mai multe filme studioblitz te invitam la noi pe site

Traditiile de nunta moldovenesti pornesc inca de la invitatiile de nunta. Nunta reprezinta o sarbatoare pentru intreg satul, iar invitatia la nunta se face de “vornici”. Acestia se plimba prin sat, invitand lumea la nunta. Conform traditiei, nunta se tine duminica.
iertarea mirilor
Un ritual specific este cel in care mirii isi cer iertare de la parinti pentru ca pleaca de acasa. Dupa ce parintii isi iarta copii are loc o petrecere la care mirii nu au voie sa participe.

In trecut se alegeau mai multe perechi de nasi, in functie de avere si pozitia sociala. Cu cat erau mai multe perechi de nasi, cu atat crestea averea si pozitia in societate a mirilor. Inainte de petrecerea propiu-zisa mirii trebuie sa spele mainile nasilor, in semn de respect.

impodobitul braduluiO traditie intalnita atat in Moldova, cat si in Muntenia este impodobirea bradului. Acesta este dus la casa miresei de catre alai, cand mirele vine sa ii inmaneze buchetul.

Daca vrei sa vezi si mai multe filme studioblitz te invitam la noi pe site

O traditie specifica Moldovei este ca mireasa sa se duca la prima fantana de pe strada, sa inmoaie un buchet de busuioc in apa si sa stropeaca fetele nemaritate din alaiul ei. Totodata mireasa trebuie sa stropeasca mirele cu busuioc inmuiat in apa in momentul barbieritului acestuia, pentru a-l apara de rele.

Petrecerea de nunta nu trebuie sa fie lipsita de dansurile populare specifice precum hora moldoveneasca si polca. Cadourile oferite de nuntasi se dau in momentul in care miresii i se da jos voalul.

O traditie importanta este trecerea pragului de catre mire cu mireasa in brate, pentru a o apara de spiritele rele ce se ascund sub prag. Nuntasii insotesc mirii pana la casa lor pentru a se asigura ca au ajuns cu bine.

In ziua de astazi traditiile nu prea mai sunt respectate, dar acestea inca exista si asteapta sa fie puse in practica de catre tinerii insuratei, pentru a fi transmise si generatiilor urmatoare.

Daca vrei sa vezi si mai multe filme studioblitz te invitam la noi pe site

Despre autor

Echipa StudioBlitz

Numele meu este Sorin Latia, fondatorul www.studioblitz.ro si blog.studioblitz.ro. Iti urez bine ai venit pe website!

Leave a Comment