Traditii de nunta Bucovina

Bucovina este una dintre regiunile tarii unde inca se mai pastreaza traditii de nunta, mai ales in zona rurala. Cu timpul insa s-au mai strecurat si cateva dintre traditiile straine. Daca va doriti o nunta traditionala bucovineana, iata ce ar trebui sa urmati.

Daca vrei sa vezi si mai multe filme studioblitz te invitam la noi pe site

Strigarea nuntii de preot. Se obisnuieste ca nunta sa fie anuntata cu 3 saptamani inainte prin strigarea facuta de preot. Aceasta strigare se face pentru a preintampina obiectiile legate de casatoria celor doi miri.

Bocitul miresei. Conform traditiei, mireasa trebuie sa planga in ziua nuntii. Aceasta este stimulata sa planga prin cantece de jale (rostite de domnisoarele de onoare) si chiar ceapa, in cazul in care mireasa nu poate plange natural. In acest timp, mirele este barbierit si luat peste picior de catre cavalerii de onoare. Pe vremuri mirele era barbierit de catre barbierul satului, dar in ziua de astazi prietenii apropiati ai mirelui mimeaza acest proces.

Castigarea miresei. Pentru a lua mireasa din casa parinteasca mirele trebuia sa negocieze cu viitori socri. Aceste negocieri era reprezentate prin simulari de lupta intre cele doua alaiuri.

Daca vrei sa vezi si mai multe filme studioblitz te invitam la noi pe site

Traditia iertaciunii. Tinerii se asezau cu fata spre rasarit, mireasa in genunchi pe o pernuta, iar mirele in picioare, langa mireasa cu mana stanga pe umarul acesteia. In acest moment tinerii sunt binecuvantati de preot pentru a avea parte de o viata linistita si prospera.

Dansul miresei. Mireasa trebuie sa danseze cu fiecare nuntas in parte, iar acestia trebuie sa ii puna, simbolic, bani in san, pentru a avea noroc si prosperitate in casnicie. Nunta este intotdeauna acompaniata de dansuri specifice zonei, precum: polobocul, ciobanasul, cumatrita, trandafirul, mocaneasca, polca etc.

Schimbarea statutului. Trecerea la statutul de femeie se face diferit in aceasta zona. Mireasa daruieste unei fete intreaga tinuta, schimbandu-se intr-un costum traditional. Conform traditiei mirii trebuie sa isi imbrace si socrii cu haine noi.

Despre autor

Echipa StudioBlitz

Numele meu este Sorin Latia, fondatorul www.studioblitz.ro si blog.studioblitz.ro. Iti urez bine ai venit pe website!

Adauga un comentariu

Leave a Comment